Jump to content

Kombucha


tamto
 Share

Recommended Posts

Hej kochani! Mam kilka pytań odnośnie grzybka japońskiego - kombucha. Po jakim czasie napój będzie gotowy do picia? W ciągu ilu dni mam go spożyć, kiedy zakładać kolejną hodowlę i czy można go w ogóle przedawkować? Z góry dzięki!

 

Link to comment
Share on other sites

Tak od tygodnia do 12/14 dni ludzie trzymają. Zależy w jakim stopniu fermentacji będzie ci smakował bo kwaśnieje, ja lubię taki między 7-10 dni.

Potem zlewasz i albo dajesz prosto do lodówki, możesz dodać np rodzynek czy jakiś innych suszonych owoców do smaku albo możesz zlać i dodać soku owocowego czy świeżych owoców i zostawić jeszcze do wtórnej fermentacji na kilka dni i dopiero potem do lodówki

W lodowce trzyma się bardzo długo, mi zwykle starcza aż następny nastaw jest gotowy

Zacznij pic od malutkich ilości np 50 -100 ml i powoli zwiększaj, żeby twój organizm się przyzwyczaił

Nie słyszałam o limitach dawkowania ale jak ze wszystkim lepiej stosować z umiarem

Ja pije szklankę dziennie na czczo  https://atrakcjepogodzinach.pl/ekologiczna-kombucha-co-to-jest/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.