dr Mateusz Palczewski Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 Btw. kupował ktoś z Was dla siebie zestaw imadło-penseta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaamil Posted October 10, 2012 Report Share Posted October 10, 2012 szkoda kasy wg mnie - jak się uczyłem na 2 roku to bez problemu mi wypożyczyły pielęgniarki 1 zestaw do domu plus kilka nici gratis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
natalka_k88 Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 Cześć! A ja słyszałam, że można uczyć się szyć zwykłą igłą, ale trzymaną przez kombinerki Myślicie, że takie wprawki na coś się przydadzą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
white Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 Cześć! A ja słyszałam, że można uczyć się szyć zwykłą igłą, ale trzymaną przez kombinerki Myślicie, że takie wprawki na coś się przydadzą? wg mnie nie, ponieważ: 1. Igła do szycia chirurgicznego jest zgięta w łuk, a zwykła jest prosta, co jest diametralną różnicą 2. Imadło ma "blokadę" w dolnej części dzięki czemu igła nie wylatuje z uchwytu, poza tym trzeba nabrać wprawy w obsłudze tego, by móc płynnie otwierać i zamykać imadło. Kombinerki oczywiście tego nie mają. 3. Inny jest chwyt w kombinerkach i inny w imadle, które ma (w typie Hegar) uszka jak w nożyczkach, przez co palce inaczej się układają (kciuk i palec serdeczny w uszkach) 4. Imadło zazwyczaj jest dłuższe od kombinerek i ma inny czubek (inna powierzchnia, przekrój) co też zmienia sposób obsługi jak dla mnie kombinerki i zwykła igła mają się nijak do imadła i igły chirurgicznej, więc lepiej zainwestować kilkanaście złotych w sprzęt przeznaczony do szycia niż się bawić w jakies kombinerki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 a nie lepiej wkręcić się na jakiś SOR albo izbę przyjęć i poćwiczyć na nurach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaamil Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 heh do tej pory nie znam tych nazw imadeł, a szwów na zywych (wcale nie nurach założylem przez ost 5 lat spokojnie kilkaset. Zdecydowanie lepszy SOR chir. i chętny chirurg niż choćby całe zaplecze książek, własnych narzędzi i świńskich czy innych narządów nijak majacych się do żywego człowieka i jego tkanek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ŁukaszFrąckowski Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 Zastanawiam się jak to jest z leworęcznością u chirurgów. Może ktoś to przybliżyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SaNataANa Posted April 10, 2013 Report Share Posted April 10, 2013 Zastanawiam się jak to jest z leworęcznością u chirurgów. Może ktoś to przybliżyć? nie widzę problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ŁukaszFrąckowski Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 Tylko trzeba przekładać sobie wszystkie ruchy z prawej na lewą? A jak to jest ze współpracą przy stole? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil93pp Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 Co powiecie na kleszcze kochera zamiast zwyklego imadla? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts