meomartino Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Hej, czy koledzy z ŚUMu wiedzą coś więcej nt komercjalizacji polskiego robota Robin Heart? Jakiś czas temu przeglądałem stronę Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii, ale nie znalazłem informacji.. czy to narazie jest tak w powijakach, że nie mówi się o tym publicznie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Medman Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Myślę że jeszcze troszkę czasu minie zanim powstanie ostateczna wersja, a jeszcze więcej zanim wejdzie to na taśmę produkcyjną. Nadzieje są, badania trwają - trzeba jeszce czasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maven Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 w zeszłym roku na konferencji w Zabrzu. Pokazywali jak można owym robotem przeprowadzać operację na odległość tzn. Robot był w Zabrzu a operator w Katowicach, albo na odwrót. Z tego co pamiętam to mówili, że robot jest gotowy do wypuszczenia na taśmy produkcyjne, ale nikt nie chce dać pieniędzy na produkcję. Jest to dziwne i chore bo za cenę sprowadzenia jednego DaVinci można wyprodukować kilka naszych Robinów. Jak ktoś chce się dowiedzieć czegoś więcej to 9 grudnia jest w Zabrzu konferencja na ten temat, tam pewnie będą mówili więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts