twins97 0 Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze ale przejdźmy do sedna... W tym roku pisałam mature z biologii i chemii. I właśnie co po biol-chemie? na co iść? Na jaki kierunek opłaca się iść żeby mieć prace i w miare zarobić, czy tylko medycyna się opłaca? Mam straszny dylemat i nie wiem co ze sobą pocznąć... proszę o jakieś sensowne i fajne kierunki studii które polecacie... Quote Link to post Share on other sites
kwiatuszek 3 Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Medycyna jest najbardziej opłacalna, możesz też skoczyć chemię jeżeli Cię interesuje. Jest ogromne zapotrzebowanie na chemików w Danii na przykład. Quote Link to post Share on other sites
hypersonic 51 Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Co to tej opłacalności medycyny to miałbym wątpliwość, no chyba że nie o Polsce mówimy. Medycyna ma wiele zalet ale faktem jest to że nie zapewnia w Polsce zarobków współmiernych do poniesionych nakładów oraz opóźnia wejście na rynek pracy. Quote Link to post Share on other sites
kubior 1 Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 Potwierdzam. Opłacalność w Polsce jest wątpliwa. Quote Link to post Share on other sites
Kawa 35 Posted June 6, 2016 Report Share Posted June 6, 2016 A może coś na politechnice? Tylko nie jakieś "łapacze dziewczyn na polibudy" jak ochrony środowiska, a porządne kierunki? Raju po tym czasem nie ma, ale idzie się serio fajnie załapać, dużo lepiej niż po medzie. Quote Link to post Share on other sites
kwiatuszek 3 Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Opłacalność jest jak najbardziej zasadna też w Polsce. Tylko mowa tutaj o lekarzach z naprawdę ogromną wiedzę, dobrą praktyką i przede wszystkich dla odważnych ludzi zaradnych życiowo. Quote Link to post Share on other sites
siter 0 Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Lekarze mogą zarobić śmiało 30 tys. i więcej miesięcznie. Wiem, bo mam takich znajomych i to nie jednego. Oczywiście są też co zarabiają mniej, bo 4-5. Quote Link to post Share on other sites
Kawa 35 Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 A potem umierają na czwartym dyżurze z rzędu, jak to ostatnio modne ;p Quote Link to post Share on other sites
kars 0 Posted April 12, 2017 Report Share Posted April 12, 2017 Dobre i przyszłościowe kierunki to moim zdaniem pielęgniarstwo położnictwo ewentualnie analityka medyczna OBecnie dużo się w nich nie zarabia, ale wiele się w tym temacie zmienia poniewaz jest coraz mniej pracowników na tych stanowiskach w Polsce. Warto również śledzić takie portale jak te tutaj zainwestujwprzyszlosc.pl na których prezentowane są perspektywiczne kierunki i zawody. Quote Link to post Share on other sites
magnez1 0 Posted May 30, 2019 Report Share Posted May 30, 2019 Możesz próbować w biotechnologie albo w fizjoterapie. Założenie własnego gabinetu pozwoli Ci dobrze zarobić. Jednak to medycyna jest najbardziej opłacalnym zawodem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts