Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ministerstwo Zdrowia- reformy ..

Featured Replies

Napisano

Co myślicie na temat ostatniej reformy zdrowia związanej z refundacją leków ? Jest to krok w dobrą stronę do zakończenia korupcji w koncernach farmaceutycznych czy może kolejny krok do pogorszenia stanu opieki zdrowotnej w naszym pięknym kraju ?

Wychodzę z zapytaniem do Was z ciekawości, co myślą o tym pełnoprawni i przyszli lekarze.

Weźmy pod lupę możliwe przypadki osób dotkniętych pośrednio lub bezpośrednio cukrzycą. (wybrałam ją ze względu na masową zachorowalność)

* rodzice mają chore dziecko

* młody czlowiek-prawdopodobnie student lub prawcownik za najniższą krajową (cukrzyk)

* człowiek planujący założenie rodziny (cukrzyk)

*człowiek pracujący posiadający dzieci (cukrzyk)

* człowiek starszy żyjący z emerytury (cukrzyk)

Nie będę rozpisywać się na temat każdego położenia, ponieważ każdy zna wynikające z nich problemy finansowe. Czy nie uważacie, że zabieranie refundacji na leki,które przecież utrzymują ludzi przy życiu jest niesmaczne? CZy to oznacza,że ludzie mają teraz albo nie jeść węglowodanowych posiłków żeby skorzystać najwięcej jedno opak. insuliny na miesiąc czy mają pracować całymi dniami i narażać się na powikłania cukrzycowe ( ciężka hipoglikemia, wady wzroku, nefropati, NT, itd..) aby zakupić leki i mieć co jeść.

Może niektórzy z Was powiedzą,że tragizuję..ale ile starszych osób nie bierze metforminy czy insuliny, bo ich nie stać..a później dziwić się,że hemoglobina glikowana ponad 10 plus kwasica i jeszcze Bóg jeden wie co..

Babcia idzie do szpitala i państwo wydaje duże pieniądze na hospitalizację ( ok. 10-14dni ).

Co Wy o tym sądzicie? Może rzucicie jakieś inne światło na tą sprawę ?

Chciałam wgrać plik z najnowszą listą refundowanych leków, niestety rozmiar jest zbyt duży. Podaję więc link :

http://www.mz.gov.pl...my=419&ma=19011

• Odpowiedzi 24
  • Wyświetleń 12.5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ŁukaszFrąckowski
    ŁukaszFrąckowski

Ale dobrze wiecie ,że w najbliższych latach większych pieniędzy nie będzie. A inny temat pod reformę poruszę. Kryzys będzie itd. Pomyślcie gdyby ludzie zamiast w słynne Amber Gówno zainwestować

• popieram

Napisano

wiesz, może teraz ja przesadzam, ale to jest cichy sposób na pozbycie się nadmiaru emerytów z tego kraju. Już teraz wydając 400zł na leki miesięcznie (nie oszukujmy się, są tacy co nawet więcej wydają), co jest połową ich emerytury/renty, ludzie rezygnują z części leków, bo nie mieliby za co jedzenia kupić, a jak to ma jeszcze podrożeć, to... Nie widzę też tutaj "prorodzinności" ze strony rządu - kiedy dziecko jest chore, który rodzic będzie oszczędzał na nim? Rodziny będą zaciskać pasa, żeby starczyło na leczenie syna czy córki, oszczędzać na jakości i ilości kupowanego jedzenia, ubrań, sprzętów etc.

W ogóle to mam nadzieję, że się przesłyszałam, bo w radiu podali coś takiego, że lek zapobiegający odrzuceniu przeszczepu, dotąd nie przekraczający 50zł, teraz ma kosztować...230zł. To chyba jakiś żart, w dodatku mało śmieszny. Co mają nagle zrobić ludzie po przeszczepie np szpiku? Oszczędzać na leki i umrzeć z głodu czy olać leki i umrzeć z powodu odrzucenia tego przeszczepu?

Napisano

Może niektórzy z Was powiedzą,że tragizuję..ale ile starszych osób nie bierze metforminy czy insuliny, bo ich nie stać..a później dziwić się,że hemoglobina glikowana ponad 10 plus kwasica i jeszcze Bóg jeden wie co..

Babcia idzie do szpitala i państwo wydaje duże pieniądze na hospitalizację ( ok. 10-14dni ).

Metformina:

Cena: średnio ok. 4 - 5zł (w zależności od producenta 30-60szt)

Paski:

Cena: 11-16zł za 50pasków (zgodzę się z tym, że jest to trochę, gdyż przy intensywnym pomiarze starczy na tydzień, a przeciętnie na 2tyg)

Insulina:

Cena: 4-6zł (krótko działająca - ok.40zł), brak niestety analogów długo działających.

Przykład: Ins. Gensulin N; zawiesina do wstrzykiwan; 100 j.m./1 ml - w 2010r. kwota refundacji 100,49zł, a teraz 99,42zł

Porównaj sobie oba zestawienia i zobacz, że wcale tak tragicznie nie jest jak mówią głównie farmaceuci. Problem jest w czym innym, kiedyś to apteka dyktowała cenę, a teraz cena przy refundacji, w każdej aptece będzie stała. Na niektórych lekach refundowanych, apteki zarabiały, gdyż kwotę refundacji odejmowali od ceny produktu jaki mają na sklepie, a nie jest tajemnicą, że różnice w cenach leków między aptekami mogą dochodzić do 100%.

Nie będzie leków za grosz, tutaj jest minus tej ustawy, ale w większości to był chwyt marketingowy, żeby zwabić klientów do apteki. Tak naprawdę to ludzie najwięcej kasy wydają na leki nierefundowane - np. NLPZy, może teraz jak będą mieli miej kasy, to nie będą łykać garściami tych leków.

A moje zdanie na temat powikłań. 90% osób ze znacznymi powikłaniami, to ludzi, którzy leczenie olewają. Mają cukier 200 i mówią, że nie będą się truć.

Czy nie uważacie, że zabieranie refundacji na leki,które przecież utrzymują ludzi przy życiu jest niesmaczne?

Z tego co przedstawiłem powyżej, refundacja na te leki jest, więc dlaczego piszesz, że zabrano refundację?

Napisano

Leki jak leki, sprawa rozbija się o paski do glukometrów. Okazuje się, że nawet 70% cukrzyków będzie zmuszona zmienić glukometry, żeby dostać paski po niskiej cenie.

A lista się jeszcze kilka razy zmieni - Arłukowicz zapowiada poprawki, między innymi w kwestii pasków, insulin i leków immunosupresyjnych (poszło głównie o CellCept).

Napisano

wiesz, może teraz ja przesadzam, ale to jest cichy sposób na pozbycie się nadmiaru emerytów z tego kraju. Już teraz wydając 400zł na leki miesięcznie (nie oszukujmy się, są tacy co nawet więcej wydają), co jest połową ich emerytury/renty, ludzie rezygnują z części leków, bo nie mieliby za co jedzenia kupić, a jak to ma jeszcze podrożeć, to... Nie widzę też tutaj "prorodzinności" ze strony rządu - kiedy dziecko jest chore, który rodzic będzie oszczędzał na nim? Rodziny będą zaciskać pasa, żeby starczyło na leczenie syna czy córki, oszczędzać na jakości i ilości kupowanego jedzenia, ubrań, sprzętów etc.

W ogóle to mam nadzieję, że się przesłyszałam, bo w radiu podali coś takiego, że lek zapobiegający odrzuceniu przeszczepu, dotąd nie przekraczający 50zł, teraz ma kosztować...230zł. To chyba jakiś żart, w dodatku mało śmieszny. Co mają nagle zrobić ludzie po przeszczepie np szpiku? Oszczędzać na leki i umrzeć z głodu czy olać leki i umrzeć z powodu odrzucenia tego przeszczepu?

No tak, bo to co w radiu to święte. A może sięgnij po listy refundacyjne i porównaj te leki, czy tak jest na pewno? Możliwe, że ten co kosztował 50zł, teraz będzie kosztował 230zł, ale za 50zł może być lek nowszej generacji, albo za 70zł 2x większe opakowanie ...

Napisano
  • Autor

Zauważ, że te "lepsze" insuliny jak np. Novorapid nie są wcale takie tanie..i jeśli weźmiesz 3 opak. na miesiąc to jest kwota powyżej 100zl. plus paski..ale główny problem to insuliny dobowe.. jeden pen do wstrzykiwan (300j.) może kosztować ok. 120zł. a takich jest potrzeba pewnie ok. 2-2,5. (mam na myśli Lantusa ). Z tego co się orientuję to młode osoby zazwyczaj są na NovoRapid'zie.. podejrzewam,że nie bez przyczyny. Zmiana insuliny nie koniecznie może być dobrym rozwiązaniem.. szkoda by było robić to tylko ze wzgl. na koszta. Insulina insulinie nierówna.."coś" o tym wiem.

Ze starszymi ludzmi głównie jest problem..ciężko im przetłumaczyć,że muszą zmienić leki bo już nie ma na nie refundacji. Przez lata biorą powiedzmy Controloc (to tylko taki e.g. z nieba wzięty), bo tak ich prowadzi lekarz..mówiąc,że to lek jeden z lepszych na rynku. I jeśli przyjdzie im teraz brać zamiennik, bo Ich nie stać na lepszy lek,to choćby działanie było to samo i stan zdrowia równie dobry, to ta osoba będzie czula się zawiedziona i pokrzywdzona. Przez co spadną rezultaty leczenia.. ciało będzie leczone ale dusza pozostanie "chora".

Zastanawiam się jaką idee tak naprawdę chce wprowadzić nasz minister..bo wybierając leki refundowane już sam faworyzuje pewne koncerny..kto kupi pełnopłatny lek (dużo droższy) ?

A promocje w aptekach wydają mi się zdrową konkurencją na rynku.

Napisano

No tak, bo to co w radiu to święte. A może sięgnij po listy refundacyjne i porównaj te leki, czy tak jest na pewno? Możliwe, że ten co kosztował 50zł, teraz będzie kosztował 230zł, ale za 50zł może być lek nowszej generacji, albo za 70zł 2x większe opakowanie ...

nie mówię, że to co w radiu to święte, gdzie ja tak napisałam? Możliwe, że będzie tak jak podajesz, a możliwe, że nie. Może ten za 50zł będzie gorszy i teraz będzie dylemat - oszczędzać i kupować ten drogi, czy wziąć ten tańszy, słabiej działający/z większą ilością skutków ubocznych?

Z tymi paskami do glukometrów to też ciekawy ambaras. Wiem, że w niektórych aptekach niektóre paski dało się kupić za 1gr za opakowanie 50szt (wiem, bo sama nieraz kupowałam). Cena teraz, sam piszesz, 11-16zł. Różnica spora, a paski przecież zużywają się bardzo szybko.

Wszystko to wyjdzie "w praniu". Moim zdaniem ta ustawa jest taka sobie, wymagająca poprawek.

Napisano
  • Autor

no właśnie..może sama idea nie jest zła, tylko wymaga innego wykonania. Znając życie ustawa przejdzie jeszcze nie jedną poprawkę. (oby na lepsze ;) )

Zastanawia mnie jeszcze los szpitali po wprowadzonej reformie.. czy w tym przypadku szpital musi zmienić listę stosowanych leków? czytałam jeszcze,że ponoć w momencie kiedy lekarze ratują nieubezpieczonego pacjenta, to szpital ponosi pełne koszta leczenia, a nawet zostaje obarczony karą ( przeczytałam to w jednym z artykułów w gazetach internetowych, nie mam dostępu do polskiej prasy). Zawsze tak było ? To chore przecież..

Napisano

no właśnie..może sama idea nie jest zła, tylko wymaga innego wykonania. Znając życie ustawa przejdzie jeszcze nie jedną poprawkę. (oby na lepsze ;) )

Zastanawia mnie jeszcze los szpitali po wprowadzonej reformie.. czy w tym przypadku szpital musi zmienić listę stosowanych leków? czytałam jeszcze,że ponoć w momencie kiedy lekarze ratują nieubezpieczonego pacjenta, to szpital ponosi pełne koszta leczenia, a nawet zostaje obarczony karą ( przeczytałam to w jednym z artykułów w gazetach internetowych, nie mam dostępu do polskiej prasy). Zawsze tak było ? To chore przecież..

Poniekąd masz racje. Jeżeli szpital leczy nieubezpieczonego pacjenta to on ponosi wszystkie koszty i następnie wystawia rachunek za leczenie pacjentowi. Inaczej sprawa wygląda, jeżeli pacjent jest w stanie bezpośredniego zagrożenia życia, wtedy żadne limity, czy ubezpieczenia nas nie interesują, NFZ zwraca pieniądze, a jeżeli pacjent przeżyje to prawdopodobnie domaga się od pacjenta zwrotu gotówki, ale szpital w tym wypadku nie jest żadną ze stron, kasę z NFZ dostaje.

Napisano
  • Autor

Poniekąd masz racje. Jeżeli szpital leczy nieubezpieczonego pacjenta to on ponosi wszystkie koszty i następnie wystawia rachunek za leczenie pacjentowi. Inaczej sprawa wygląda, jeżeli pacjent jest w stanie bezpośredniego zagrożenia życia, wtedy żadne limity, czy ubezpieczenia nas nie interesują, NFZ zwraca pieniądze, a jeżeli pacjent przeżyje to prawdopodobnie domaga się od pacjenta zwrotu gotówki, ale szpital w tym wypadku nie jest żadną ze stron, kasę z NFZ dostaje.

a masz może dokładne wytyczne co do postępowania szpitala zależnie od kwestii ubezpieczenia ? zaczęło mnie to interesować..a przypominam,że nie jestem jeszcze (podkreślam JESZCZE ;D ) studentką medycyny, więc może i mam do nich dostęp ale zupełnie nie orientuję się gdzie mogę ich szukać.

Będę wdzięczna ;)