Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak z Polskiej uczelni medycznej dostać się do pracy w USA?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak można się domyśleć po moim nicku, zaczynam studia dopiero za dwa lata, ale moją cechą rozpoznawczą jest to, że lubię planować w bardzo długiej perspektywie  :cool:

Moje pytanie będzie dotyczyć US Clinical Experience, które jest wymagane przez większość programów rezydenckich w USA. Czy ktoś doświadczony mógłby udzielić informacji:

1) Czy rzeczywiście USCE jest tak ważne dla programów rezydenckich? (dodam, że rozważam patologię, inne też wchodzą w grę, poza IM, chirurgią i kardiologią)

2) Jak łatwo dostać się na programy wymiany lub staże (externship?) już w trakcie studiów (nawet już na ich początku)?

3) Czy "research" jest dobrym rozwiązaniem?

Bardzo ucieszyłbym się z odpowiedzi kogoś, kto ma cały ten proces już za sobą :)

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 34
  • Wyświetleń 150.8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jesli moge to kilka uwag: 1. Koszty egzaminow trzeba poniesc ale nie sa one astronomiczne. Tutaj sa aktualne detale: http://www.nbme.org/...s/examfees.html Do tego oczywiscie dochodza koszty mate

• Ja zdawalam te egazminy dosc dawno temu ale postaram sie pomoc jak potrafie najlepiej. Cala tzw. nostrifikacja sklada sie z 4 egzaminow. Zeby zaczac rezydenture (ktora musi przejsc kazdy, bez wzgl

• Australia... Kraj, w którym nawet pająki są większe od Twojego psa powodzenia życzę

Napisano

mam pytanie na które nigdzie nie ma odpowiedzi, czy trzeba robić roczny staż w polsce i posiadać prawo wykonywania zawodu żeby wyjechać na rezydenture do usa, czy można od razu po studiach?

• 2 years later...
Napisano

Jak to jest z językiem? Uczyliście się dodatkowo angielskiego( jak tak to gdzie, jak długo itp.)? Jest jakaś bariera językowa na początku rezydentury w stanach? I jak najlepiej przygotować się do USMLE?

• 1 year later...
Napisano
W dniu 1.03.2012 o 21:58, blademccoy napisał:

Warto również wspomnieć że egzaminy są płatne i nie są to małe pieniądze, bo z tego co kiedyś się orientowałem to można się zamknąć w 8-12 tys zł...

Co do samych egzaminów, to bodajże wszystkie oprócz jednego można zdać w Warszawie - ten ostatni trzeba zdać już w USA

Moje informacje mogą być trochę nieaktualne, bo zagłębiałem się w ten temat kilka lat temu...

Tutaj jest info które znalazłem na jednym z innych forów:

źródło: http://www.forum.biolog.pl/specjalizacja-w-usa-vt5211.htm

Chciałem zapytać czy jeśli chodzi o rezydenturę w USA trzeba płacić tylko za same egzaminy czy są jeszcze jakieś inne koszty a jeśli tak to jakie?