Napisano 3 Maj 201510 l comment_31388 Witam Jak można się domyśleć po moim nicku, zaczynam studia dopiero za dwa lata, ale moją cechą rozpoznawczą jest to, że lubię planować w bardzo długiej perspektywie Moje pytanie będzie dotyczyć US Clinical Experience, które jest wymagane przez większość programów rezydenckich w USA. Czy ktoś doświadczony mógłby udzielić informacji: 1) Czy rzeczywiście USCE jest tak ważne dla programów rezydenckich? (dodam, że rozważam patologię, inne też wchodzą w grę, poza IM, chirurgią i kardiologią) 2) Jak łatwo dostać się na programy wymiany lub staże (externship?) już w trakcie studiów (nawet już na ich początku)? 3) Czy "research" jest dobrym rozwiązaniem? Bardzo ucieszyłbym się z odpowiedzi kogoś, kto ma cały ten proces już za sobą Zgłoszenie
Napisano 30 Maj 201510 l comment_31603 mam pytanie na które nigdzie nie ma odpowiedzi, czy trzeba robić roczny staż w polsce i posiadać prawo wykonywania zawodu żeby wyjechać na rezydenture do usa, czy można od razu po studiach? Zgłoszenie
Napisano 23 Sierpień 20178 l comment_34772 Jak to jest z językiem? Uczyliście się dodatkowo angielskiego( jak tak to gdzie, jak długo itp.)? Jest jakaś bariera językowa na początku rezydentury w stanach? I jak najlepiej przygotować się do USMLE? Zgłoszenie
Napisano 26 Sierpień 20196 l comment_42570 W dniu 1.03.2012 o 21:58, blademccoy napisał: Warto również wspomnieć że egzaminy są płatne i nie są to małe pieniądze, bo z tego co kiedyś się orientowałem to można się zamknąć w 8-12 tys zł... Co do samych egzaminów, to bodajże wszystkie oprócz jednego można zdać w Warszawie - ten ostatni trzeba zdać już w USA Moje informacje mogą być trochę nieaktualne, bo zagłębiałem się w ten temat kilka lat temu... Tutaj jest info które znalazłem na jednym z innych forów: źródło: http://www.forum.biolog.pl/specjalizacja-w-usa-vt5211.htm Chciałem zapytać czy jeśli chodzi o rezydenturę w USA trzeba płacić tylko za same egzaminy czy są jeszcze jakieś inne koszty a jeśli tak to jakie? Zgłoszenie