Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zastanawiam się czy nie wystartować na kierunek wojskowo-lekarski w Łodzi, ale nie wiem jak tam jest. Mam więc kilka pytań:

1. Byłem na służbie przygotowawczej do wojska i nie wspominam tego dobrze, nieciekawi ludzie przede wszystkim, jacyś psychole co niektórzy, (mówię o kolegach, nie dowódcach, bo ci byli w porządku), jeden kolega się załamał tam. A jak to wygląda w koszarac na wojleku, bo słyszałem, że w koszarach trzeba mieszkać? Czy ktoś z Was kończył wojlek i wie, jacy ludzie tam trafiają?

2. Czy po ukończeniu tego kierunku specjalizację wybieramy sami, czy może przydzielają tak jak stanowisko po szkołach oficerskich?

3. Czy studia na wojleku są wliczane do stażu służby? Po ilu latach służby oficer-lekarz może odejść z MONu z "czystym kontem"?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Nie kończyłem co prawda woj-leku, ale coś niecoś wiem ;)

Zasadnicze pytanie, to czy mówisz o studiach na wydziale wojskowo-lekarskim czy na studiach na wydziale wojskowo-lekarskim w zakresie MON - bo to nie to samo ;)

Jeśli mówimy o studiach na wydziale wojskowo-lekarskim (bez okoszarowania), to wygląda to tak samo jak na każdych innych studiach medycznych - masz jakieś tam sobie na własną rękę mieszkanie/akademik w Łodzi i jeździsz na zajęcia, wszystko odbywa się jak na wydziale lekarskim "cywilnym".

Jeśli mówimy o studiach w zakresie MON, to z tego co kiedyś rozmawiałem z dowódcą (proponowano nam bowiem przejście z "cywilnego" lekarskiego właśnie na wojskowo-lekarski w zakresie MON), możesz albo mieszkać w koszarach albo mieszkać poza koszarami - z tym jednak, że aby mieszkać poza koszarami, musisz wystąpić o przepustkę i każdego dnia być na zbiórce na 6-stą albo 7-mą rano (przyznaję, że nie pamiętam, która to była godzina - tak czy siak, mieszkając w koszarach jest łatwiej).

Co do specjalizacji - nie mam pewnych informacji. Z plotek słyszałem, że specjalizację możesz sobie wybierać, tylko że musisz sobie tak to załatwić, byś mógł pogodzić przebywanie w jednostce oraz na miejscu specjalizacyjnym.

Podpisując umowę z MONem, musisz przepracować później w wojsku 2x tyle czasu, ile studiowałeś za pieniądze MONu - z całą pewnością okres studiów jest wliczany do "czasu służby" jeśli chodzi o emeryturę (tak wspominał dowódca), ale nie wiem czy okres jaki musisz przepracować nie jest naliczany dopiero po ukończeniu studiów.

Zapewne niewiele jednak wyjaśniłem - po więcej informacji radzę się zgłosić do Wojskowego Centrum Kształcenia Służb Medycznych w Łodzi.

Napisano
Co do specjalizacji - nie mam pewnych informacji. Z plotek słyszałem, że specjalizację możesz sobie wybierać, tylko że musisz sobie tak to załatwić, byś mógł pogodzić przebywanie w jednostce oraz na miejscu specjalizacyjnym.

Przede wszystkim trzeba mieć zgodę przełożonych na rozpoczęcie specjalizacji. Na dobrą sprawę szansa zrobienia jakiejkolwiek specjalizacji zależy od tego do jakiej JW dany absolwent zostanie wysłany. Biorąc pod uwagę, że braki są przede wszystkim na ścianie wschodniej i dotyczy małych jednostek ze zrobieniem specjalizacji może być spory problem.