Napisano 7 Luty 201313 l comment_25906 Szukam książki, która w dość prosty sposób wyjaśnij mi funkcjonowanie tarczycy. Interesują mnie także najpopularniejszych choroby gruczołu, ich objawy, wszelkie statystyki związane z zachorowalnością. Jestem na I roku i nie bardzo się orientuję z czego najlepiej skorzystać, tak więc wszelkie porady mile widziane. Z góry dziękuję. Zgłoszenie
Napisano 7 Luty 201313 l comment_25908 Na początek, jeśli chodzi o czystą fizjologię, zachęcam do tzw. "Małego Traczyka" - "Fizjologia człowieka w zarysie" - tam znajdziesz najważniejsze informacje potrzebne do zrozumienia pewnych aspektów "od podstaw". A jeśli chcesz co nieco dowiedzieć się o chorobach tarczycy - książki prof. Pawlikowskiego ("Zaburzenia hormonalne" lub "Endokrynologia kliniczna") - znajdziesz tam również i wyżej wspomniane podstawy fizjologiczne, ale chyba jednak w Traczyku jest to opisane nieco prostszym językiem. Mały Traczyk oraz Zaburzenia hormonalne są dostępne w internecie jako pdf'y - więc możesz sobie zobaczyć je "na próbę" Zgłoszenie