Napisano 15 Sierpień 201312 l comment_27602 Witam i przepraszam za to, że zakładam już drugi temat. Możecie go usunąć, jeśli tylko pojawi się jakaś odpowiedź na kolejne moje pytanie Czy na medycynę z wydziałem wojskowo-lekarskim, przy rekrutacji są brane pod uwagę umiejętność z ratownictwa wodnego i wschodnich sztuk walki ? Posiadam ratownika wodnego i 1 stopień kyu w judo, zamierzam także ukończyć kurs KPP - czy to się przyda, warto o tym wspominać przy składaniu podań? Zgłoszenie
Napisano 15 Sierpień 201312 l comment_27603 Przy samej rekrutacji na wydział wojskowo-lekarski UM Łódź (zresztą na "cywilny" również) wymienione przez Ciebie rzeczy nie mają znaczenia. Co nie zmienia faktu, że umiejętności same w sobie przydatne Zgłoszenie
Napisano 16 Sierpień 201312 l comment_27615 Szymonie nie masz racji, bo takie umiejętności mają znaczenie i jak najbardziej należy o nich wspomnieć. Jednym z etapów rekrutacji na kierunku woj-lek obok badań psychologicznych, testów sprawnościowych i wyników z matury jest tzw rozmowa, w której kandydat przedstawia wszystkie dodatkowe umiejętności jakie posiada i które mogą być przydatne w pracy żołnierza zawodowego w szczególności znajomość języków obcych, sztuk walki, umiejętności ratowniczych i pływackich. Dostaje się za to dodatkowe punkty, które są zliczane do wyników osiągniętych w pozostałych etapach rekrutacji i na podstawie tego tworzona jest lista rankingowa. Zgłoszenie
Napisano 16 Sierpień 201312 l comment_27618 Niestety, obstaję przy swoim. To o czym wspominasz to tzw. nabór MON - studia prowadzone na wydziale wojskowo-lekarskim w obrębie Centrum Kształcenia Wojskowych Służb Medycznych, gdzie faktycznie jest się skoszarowanym. Tu, aby się dostać trzeba zdać wcześniej egzamin sprawnościowy i odbyć rozmowę kwalifikacyjną - jednak zaznaczam, są to całkowicie inne studia, niż studia "po prostu" na wydziale wojskowo-lekarskim. Zasadnicze różnice pomiędzy studiowaniem w ramach MON a studiowaniem na wydziale wojskowo-lekarskim to konieczność podpisania umowy z wojskiem, skoszarowanie, mundur, żołd i późniejsze odpracowanie w ramach jednostek wojskowych. Zgłoszenie
Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27621 Ja obstaję przy swoim, bo chodzi mi wyłącznie o studia w ramach MON, nie wiedziałem, że jest coś takiego jak studia wojskowo-lekarskie nie-MON i wziąłem to za oczywiste, że jeśli ktoś idzie na woj-lek to tylko w ramach MON, a nie w ramach jakiejś hybrydy. Bo co daje skończenie studiów woj-lek nie w ramach MON? Zgłoszenie
Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27622 Dokładnie to samo, co skończenie studiów na wydziale lekarskim - tytuł zawodowy lekarza. Tak swoją drogą, wcale tak wielu chętnych na studia w zakresie MON nie ma... Hollywoodmaster96 pytał o studia na wydziale wojskowo-lekarskim, a nie o studia w zakresie MON - uważam, że to ważne rozgraniczenie. Zgłoszenie
Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27624 Ja obstaję przy swoim, bo chodzi mi wyłącznie o studia w ramach MON, nie wiedziałem, że jest coś takiego jak studia wojskowo-lekarskie nie-MON i wziąłem to za oczywiste, że jeśli ktoś idzie na woj-lek to tylko w ramach MON, a nie w ramach jakiejś hybrydy. Bo co daje skończenie studiów woj-lek nie w ramach MON? Daje to samo co Tobie po skończeniu studiów lek. Plus pare dodatkowych rzeczy jak strzelectwo, topografia, ale to wszystko traktowane na maksa luźno;) MON-owców jest obecnie co raz więcej bo mają osobny tryb rekrutacji. Na wyższych latach (mniej więcej od obecnego 3. roku w wzwyż) liczba wojskowych jest niewielka(po kilkanaście osób na roku). Zgłoszenie
Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27625 W sumie, to też jestem zaskoczony, że jest coś takiego jak woj-lek i woj-lek w ramach MONu. W takim razie jaki jest sens prowadzenia woj-leku nie w ramach MONu? Po co tworzyć oddzielny kierunek, fundować studentom darmowe rozrywki (strzelanie ;p)? Nie mają na co kasy wydawać? Zgłoszenie
Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27626 Wydział wojskowo-lekarski powstał po tym, jak połączono Wojskową Akademię Medyczną w Łodzi oraz Akademii Medycznej w Łodzi. Nabór MON pojawił się o wiele później od samego wydziału wojskowo-lekarskiego. Zgłoszenie
Napisano 17 Sierpień 201312 l comment_27627 I uzupełniając wypowiedź poprzednika, strategia obecnie jest taka, żeby powrócić do starego schematu i kierunek lekarski, cywilny ma być jeden i wojskowy jeden, z ramienia MON-u. Dlatego obecnie zachodzą różne zmiany kadrowe i organizacyjne ujednolicające struktury uczelni. W najbliższych latach znowu ma być rekrutacja albo tylko na kierunek cywilny, albo wojskowy, ale kiedy to ma nastąpić to nie wiem. Zgłoszenie