Napisano 10 Marzec 201412 l comment_29193 Jestem na II roku lekarskiego i chciałabym zacząć pisać prace naukowe. Niedługo ruszamy z kołem naukowym. Klika pytań do Was - bardziej doświadczonych 1. Pracując w kole naukowym to my proponujemy temat, czy opiekun podaje nam propozycje? 2. Czy pisząc pracę o sytuacji epidemiologicznej można korzystać ze statystyk polskich instytutów i WHO czy to już jest uznawane jako plagiat? Widziałam prace poglądowe w których korzystano z danych WHO, ale nie natknęłam się na żadną pracę, gdzie opierano by się o dane z polskich instytutów. 3. Jeśli mamy dostęp do dokumentacji szpitalnej i temat pracy, to następnie opracowuje się dane w programie Statistica. Ile powinno być pacjentów, aby taka analiza była wartościowa? 4. Na początek łatwiej jest napisać pracę poglądową na podstawie duże liczby innych źródeł czy pracę na podstawie analizy dokumentacji szpitalnej? Zgłoszenie
Napisano 10 Marzec 201412 l comment_29195 Zachęcam do publikowania od razu do czasopism - może na początku do mniejszych, polskich, ale jednak do czasopism, z racji na to że po prostu to się wlicza w Twój dorobek naukowy (a przecież prace poglądowe są jak najbardziej obecne w prasie naukowej). Artykuły pisane na portale i fora - już niekoniecznie. Co do Twoich pytań: 1) Z reguły na początku swojej drogi naukowej, opiekun pomoże Ci obrać właściwą drogę. Nie oznacza to jednak że nie możesz niczego sama zaproponować. Jeśli masz konkretny pomysł - zaproponuj go opiekunowi, może pomoże Ci go rozwinąć 2) Do swojej pracy naukowej możesz wykorzystać każde dostępne źródło, pod warunkiem jego podania w bibliografii. Co jednak rozumiesz poprzez artykuł o sytuacji epidemiologicznej - masz już coś konkretnego na względzie? Zgłoszenie
Napisano 10 Marzec 201412 l Autor comment_29196 Z tego co wiem, bardzo ciężko jest załapać się do czasopisma punktowanego przez Ministerstwo, a publikowanie w czasopiśmie niepunktowanym coś nam daje? Przeglądałam w ostatnim czasie dużo prac na temat gruźlicy czy HIV w Polsce - na początek wydaję się to w miarę przystępny temat Zgłoszenie
Napisano 10 Marzec 201412 l comment_29197 Wbrew pozorom, wcale nie jest tak ciężko dostać się do czasopisma typu B (mającego punkty MNiSW) - tak naprawdę, dużo zależy od Kliniki z której wysyłasz artykuł (no i oczywiście, co logiczne, od walorów naukowych pracy). Choć nie do końca tak powinno to wyglądać, to często o przyjęciu/odrzuceniu pracy decyduje to czy kierownikiem Kliniki jest osoba znana w środowisku danego czasopisma. A w ramach jakiego koła naukowego chcesz działać? Zgłoszenie
Napisano 10 Marzec 201412 l Autor comment_29198 Ok, rozumiem Koło przy Katedrze immunologii klinicznej. Zgłoszenie
Napisano 10 Marzec 201412 l Autor comment_29199 Czyli generalnie najlepiej będzie jak skupie się tylko na pisaniu pracy z tą jedna katedrą, ponieważ bez "opieki" pisanie czegokolwiek to po prostu strata czasu? Zgłoszenie
Napisano 10 Marzec 201412 l comment_29200 Z pewnością pisać pod czyjąś opieką będzie Ci po prostu łatwiej, bo będzie do kogo się zwrócić po radę. Doświadczona osoba powie Ci, co masz poprawić i na co zwrócić uwagę, a jak Ci się skończą pomysły, to może jakiś podsunie 4. Na początek łatwiej jest napisać pracę poglądową na podstawie duże liczby innych źródeł czy pracę na podstawie analizy dokumentacji szpitalnej? To wszystko zależy, jak duży chcesz mieć materiał badawczy. Jeśli masz zamiar osobiście przewalić 5 lat dokumentacji, a do tego macie bałagan w archiwum, to z pewnością łatwiej będzie bazować na tym, co znajdziesz w PubMedzie, niż siedzieć w papierach Z drugiej strony jeśli masz mieć niezbyt duży materiał, to szukanie "u siebie" nie jest trudne, a obliczenia i tak robi komputer. Kwestia ułożenia tekstu do wyliczeń. Zastanów się też, czy w dokumentacji, do której będziesz mieć dostęp, znajdziesz wszystkie interesujące Cię dane. Żeby nie było np. sytuacji, że zamierzasz określić odsetek pacjentów HIV+ z hipoproteinemią, a okaże się, że tylko co 10 miał zrobiony proteinogram - taki przykład Zgłoszenie