Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chirurgia dziecięca

Featured Replies

Napisano

dużo  tu  zależy właśnie jaką ma się predyspozycje 

• 2 months later...
Napisano

Cześć,

piszę do Was z prośbą o radę... głównie do chirurgów dziecięcych i osób w trakcie tej specjalizacji. 

W przyszłym roku kończę specjalizację z chirurgii ogólnej. Miałem szczęście trafić do oddziału, w którym udało mi się wyoperować. Wyboru nie żałuję, lubię to co robię - lubię brzuchy :D jednak z upływem lat, po niezliczonej ilości dyżurów na SORach i bloku operacyjnym coraz bardziej zastanawiam się czy po ukończeniu ogólnej nie spróbować zmienić profilu leczenia pacjenta dorosłego na pediatrycznego. Chirurgię dziecięcą sensu stricte znam praktycznie tylko ze studiów i z nieznacznej ilości zabiegów u dzieci, które gdzieś się przytrafiły na dyżurze (gł. appendektomie i skręty jąder).  Znam plusy i minusy kontaktu zarówno z dziećmi jak i dorosłymi oraz ich rodzinami, dzieciaki to połowa moich pacjentów na SORze, jednak przede wszystkim zajmuje się dorosłymi. Przez długi czas rozważałem chirurgię naczyniową po ogólnej - ale profil tych pacjentów też jest dość specyficzny i przy często interesujących i przynoszących adrenalinę zabiegach to... rokowanie długoletnie z reguły niepewne. W chirurgii dziecięcej podoba mi się spory odsetek przypadków urologicznych, których nie ma w chirurgii ogólnej (choć urologii dorosłych nigdy nie rozważałem), więc zawsze jakaś różnorodność.

Ale do meritum :) 

1. Jak sądzicie - czy jest sens rozpoczynania kolejnych 4 lat szkolenia z chirurgii dziecięcej po ogólnej ? W sensie... czy nie jestem już "za stary" na tak dramatyczną zmianę. Chodzi mi o wszelkiego rodzaju przyzwyczajenia z chirurgii dorosłych, technikę operacyjną, które mogłyby mi przeszkadzać. Jestem świadomy tego, że dziecko to nie mały dorosły.

2. Jak to jest realnie ze szkoleniem w chirurgii dziecięcej ? Wiem, że miejsca z akredytacją do prowadzenia specjalizacji to głównie kliniki i duże ośrodki. Pracuję w dużym szpitalu wojewódzkim, jednak oddalonym od dużego miasta i stąd inne podejście zespołu do szkolenia młodych. Wcześniej trzymałem się daleko od klinik, stąd mam o tym bardzo marne pojęcie... Czy realne jest, że w ciągu specjalizacji nauczą czegoś więcej niż dziecięce przepukliny pachwinowe i appendektomie ? Zdaję sobie sprawę, że trzeba przejść drogę od początku i nie można liczyć na operowanie atrezji przełyku czy przepuklin przeponowych w trakcie specjalizacji, jednak nie chciałbym utknąć tylko na wyrostkach i stulejkach i tak już do końca kariery zawodowej ;)

3. Czy odczuwacie wypalenie zawodowe bądź dyssatysfakcję w związku z wyborem chirurgii dziecięcej ?  Z pewnością inaczej przeżywa się porażki chirurga, jeśli chodzi o małego pacjenta. Do tego jeszcze dochodzą rodzice, którzy pewnie potrafią uprzykrzyć życie.

4. I ostatnie pytanie, głównie do osób, które mają jakiekolwiek info o wrocławskiej chirurgii dziecięcej - jako, że z żoną planujemy wrócić do miasta czasów studenckich - czy ktoś móglby coś powiedzieć na temat jedynie dwóch dostępnych ośrodków szkolących - Kliniki Chirurgii Dziecięcej oraz Oddziału Chirurgii Dziecięcej w Szpitalu im.Marciniaka? Nic nie wiem ani o jednym ani o drugim. Stąd nawet nie wiem gdzie wybrać się na staż, który jeszcze mi pozostał ;) Oczywiście może być też w wiadomości prywatnej, jeśli tak ktoś woli.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Dzięki !