Napisano 5 Wrzesień 201411 l comment_30117 Dzień dobry! Niedawno gościłam u siebie znajomą z zagranicy. Rozmowa zeszła na porównywanie opieki medycznej w Anglii i w Polsce. Otóż moja koleżanka zdziwiła się, że w Polsce nadal przoduje rejestracja na "zeszycik". Od tamtej rozmowy zaczęłam się zastanawiać, dlaczego właściwie w naszym kraju do prywatnych gabinetów, których z roku na rok jest coraz więcej, nadal trzeba się dodzwaniać, a nie można, jak w krajach zachodnich, robić tego przez internet. Sama robię zakupy przez internet, zamawiam w ten sposób bliety do kina i jedzenie do pracy. Umawiam się na fitness i do kosmetyczki. Ale do lekarza nadal nie mogę. Dlaczego? Myślę, że dla lekarzy możliwość takiej rejestracji także jest korzystniejsza. Koszty są o niebo mniejsze niż przy prowadzeniu recepcji, panuje porządek, więcej pacjentów korzysta z usług (sama po sobie wiem, że częściej bym się badała, gdyby proces rejestracji był szybszy). Teraz pytanie do lekarzy- skąd ten opór w środowisku medycznym? Dlaczego lekarze nie chcą wychodzić naprzeciw wymaganiom pacjentów? Rozumiałabym taką postawę tylko wtedy, gdyby to się nie opłacało. Ale jeśli profity mają obie strony, to w czym problem? Liczę, że nawiąże się dyskusja i podzielicie się Państwo swoimi obawami i spostrzeżeniami. Myślę, że lepiej wspólnie pracować nad poprawą stanu służby zdrowia. Z góry dziękuję za odpowiedzi! Zgłoszenie
Napisano 7 Wrzesień 201411 l comment_30120 Ludzie po prostu nie są do tego jeszcze przekonani. Do tego dochodzi fakt że Pani jest w stanie to zrobić przez internet, ale tak na prawdę jest Pani "małą grupą docelową". Przeciętny pacjent w wielu specjalnościach to Pan/Pani w wieku 70+, którzy mają kłopot z obsługiwaniem telefonu komórkowego, nie mówiąc już o rejestracji przez internet. Ale myślę że w ciągu najbliższych kilkunastu lat i u nas to wejdzie w życie. Zgłoszenie
Napisano 30 Kwiecień 201510 l comment_31261 Powiem tak - jest to duże ułatwienie pracy placówek i ich funkcjonowania, jednak budowa dedykowanego systemu informatycznego jest bardzo kosztowna i ktoś musi ciągle nad tym czuwać. Zgłoszenie
Napisano 15 Czerwiec 201510 l comment_31643 ja spotkałem że w niektórych nie ma już zeszyciku tylko online Zgłoszenie
Napisano 15 Czerwiec 201510 l comment_31644 Czasem rejestruja przez internet, czasem nie. W wielu placowkach rejestracja jest komputerowa, nie zeszycik, dokumentacja w kompie i tak dalej, ale kto wytlumaczy starszym ludziom (ktorzy czesto nie maja komputera, a internet to dla nich abstrakcja), ze maja nie dzwonic tylko wyslac zgloszenie internetowo. Jak ktos chce internetem, to takie gabinety sa. Zgłoszenie
Napisano 17 Wrzesień 201510 l comment_31996 Ludzie po prostu nie są do tego jeszcze przekonani. Do tego dochodzi fakt że Pani jest w stanie to zrobić przez internet, ale tak na prawdę jest Pani "małą grupą docelową". Przeciętny pacjent w wielu specjalnościach to Pan/Pani w wieku 70+, którzy mają kłopot z obsługiwaniem telefonu komórkowego, nie mówiąc już o rejestracji przez internet. Ale myślę że w ciągu najbliższych kilkunastu lat i u nas to wejdzie w życie. Dokładnie tak, musimy jeszcze poczekać nim ta nowoczesnosc i technika stanie sie w naszym kraju dla wszystkich oczywista. Zgłoszenie