Napisano 30 Grudzień 201411 l comment_30561 Potrzebuje pomocy a anatomii ,mam test do zaliczenia , już mi głowa pęka jak odpowiedź na to zadanie. Błagam pomóżcie mi. To mój pierwszy rok szkoły i "przyjaźń z anatomią na głęboko". Tkanka kostna jest zbudowana z komórek i substancji międzykomórkowej , zawierającej duże ilości składników mineralnych oraz włókna kolagenowe . Zaplanuj doświadczenie pozwalające stwierdzić obecność węglanu wapnia w kościach : a)sformułuj hipotezę badawczą do planowanego doświadczenia. zaproponuj próbę kontrolną c)zaproponuj próbę badawczą d)zapisz przewidywane obserwacje e)sformułuj wniosek wynikający z obserwacji Zgłoszenie
Napisano 30 Grudzień 201411 l comment_30562 Takie rzeczy to się na biologii w gimnazjum robiło Nie wierzę, że na medycynie ktoś to zadał... no ale skoro pytasz to odpowiem. Kości wsadzasz do octu, zachodzi reakcja 2CH3COOH + CaCO3 → (CH3COO)2Ca + H2O + CO2↑ Kości robią się miękkie, bo zostają elastyczne włókna kolagenowe i inne, a węglan, który umacnia kości, rozpada się w powyższej reakcji i wsio. Ot cała filozofia! Resztę sobie sama dopisz Zgłoszenie