Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Mam w rodzinie babcię, która niestety jest coraz słabsza a nie ma kto z nią siedzieć cały dzień. Wiem, że jest to smutne, ale wszyscy pracujemy i boimy się ją zostawiać w domu od rana do popołudnia. Czy na przykład dom seniora jest dobrym pomysłem? Znalazłam listę http://starsirodzice.pl/dobre-domy-seniora ale nie wiem co jest dobre a co złe. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Wie na co zwracać szczególną uwagę? :)

Napisano

Niestety nie duzo wiem na ten temat ale lista ktora udestepnilas na pewno mi sie przyda, poniewaz niedlugo czeka mnie to co Ciebie :(

• 3 months later...
Napisano

Wiadomo, nikt nie chce zostawiać starszej osoby w jakimś ośrodku - sama bym nie chciała, ale czasem nie ma wyjścia i dzieję się tak nie dlatego, że się tej osoby nie kocha, ale właśnie w trosce o nią. Natomiast tak długo jak się da należy ułatwiać jej życie w domu, z rodziną, czy to za pomocą różnych sprzętów, czy dostosowania mieszkania. Ja sama niedawno przeprowadziłam dziadka do nas i wymagało to od nas małego remontu, ściągnięcia progów itp. Przy okazji zaopatrzyliśmy się w masę sprzętów ułatwiających takiej osobie egzystencję w warunkach domowych- balkoniki, maty masujące, koce podgrzewające. Z tych dwóch ostatnich korzystam sama:P Dopóki starszej osobie nie dzieje się krzywda, czyli może się spokojnie poruszać po pożywienie i do toalety to chyba warto aby jak najdłużej została w domu..

• 4 months later...
Napisano

Ja na Twoim miejscu i na miejscu innych osób, które myślą o zostawieniu osoby starszej w domu dla seniora - mówię stanowcze i zdecydowane nie! Chyba, że osoba starsza wymaga całodobowej opieki to sprawa wygląda inaczej, ale jeżeli babcia, czy dziadek jest zdrowy, to nie powinniśmy go nigdzie oddawać. To też człowiek i może się zdarzyć, że w przyszłości ktoś będzie musiał nas też porzucić w taki sposób - nic miłego. 

• 6 years later...
Napisano

Ja jeszcze jestem za młody aby wybierać się w takie miejsce, ale jak można zauważyć to coraz więcej domostw posiada także własne studnie głębinowe. Wtedy warto jest na pewno zapoznać się z ciekawym artykułem https://drdom.pl/odzelaziacie-wody/ i moim zdaniem samo odżelazianie wody jest bardzo istotne.

• 1 month later...
Napisano

W sumie jeśli jeszcze chodzi o samą jakość wody to jak najbardziej jest to ważne. Mimo wszystko ja chciałbym również zachęcić do przeczytania wpisu https://eko-wind.pl/ogrod/dlaczego-warto-kupic-i-gdzie-stosuje-sie-pompy-glebinowe aby wiedzieć dokładnie gdzie i jak wykorzystuje się pompy głębinowe.