Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana LEPu na LEK - co sądzicie? różnice

Featured Replies

Napisano

Jak doskonale wiemy, za 2 lata wchodzi LEK - niby niewiele różniący się od LEPu, ale jednak...

Co sądzicie o tej zmianie? Jakie jest Wasze zdanie - wolelibyście pozostać przy LEPie, czy LEK jest jednak dobrą alternatywą?

Napisano

Ja wolałbym pozostać przy LEPie. Po pierwsze dlatego, że jest to egzamin, który można poprawiać ileś razy, w tym 2 razy względnie bezstresowo go zdawać jeszcze podczas stażu, i w tym momencie jeśli komuś się noga powinie, zda kiepsko bądź nie zda to ma możliwość poprawki, w przypadku LEKu zaś jest się "ugotowanym". Dla nas to też minus, bo za 2 lata nasz rocznik będzie kończył staż, i zdecydowana większość możliwych podejść do LEPu zostanie nam zabrana. Skoro techniczne egzamin ma wyglądać tak samo i takie same mają być zasady rekrutacje - myślę, że LEK jest dużo gorszą dla nas opcją.

Napisano

LEK również będzie można zdawać większą ilość razy, tylko że tylko 3 razy bezpłatnie - 4te podejście będzie już płatne. Częstotliwość LEKów również się nie zmniejszy - tak samo, 2 razy do roku.

Farciarzami są osoby, które zanim wejdzie LEK, podejdą do LEPu - takie osoby będą w dalszym ciągu "na starych zasadach" mogły poprawiać LEP (a wtedy już LEK) bezpłatnie nieskończoną ilość razy ;)

Napisano

A to tego nie wiedziałem, myślałem, że wszystkich to tak samo obejmie i ci którzy podejdą do LEPu w chwili gdy wejdzie LEK tak samo ich to będzie obowiązywać.

Napisano

Z tego co słyszałem to zmienia się tylko nazwa, a wszystko inne pozostaje takie samo :)

Fajny komentarz do zmian znajduje się tu http://www.abc.com.p...recept-w-aptece

A co do osobistej opinii... cóż trzeba było coś pozmieniać i pozostawić jakaś pamiątkę po sobie obecnym władzom :D Teraz się będzie mówić że za kadencji tego a tego weszła taka i taka zmiana... szkoda gadać :P

Napisano

Jak dla mnie to LEP'em niewiele zmienili, z wyjątkiem nazwy i opłat; a pomieszali to w toku studiów i stażach, co może okazać się troszkę nieciekawe w skutkach, choć z drugiej może zacznie się w końcu cos lepiej dziać na tych studiach i wyrzucą zbędne przedmioty a z drugiej strony większy będzie nacisk na praktykę :)

• 2 weeks later...
Napisano

Wiecie, nie tylko reforma toku studiów medycznych ma tutaj znaczenie. Żeby było lepiej musi być więcej pacjentów na oddziałąch, a nie że przychodzimy a tam pustki bo limity się wyczerpują ( w grudniu to w ogóle można stetoskopu nie zabierac ).

Mamy np interne 3h - więcej praktyki - bedzie 6h a pacjentów nadal 0 ...

Nie mówię, zmiana może być lepsza bo jest co poprawiać, ale chciałbym żeby to na prawdę była praktyka a nie rozmawianie o pacjentach bez pacjentów ...

Z drugiej strony nie boje się, że nagle istotne zmiany wprowadzą - tyle lat mówiło się o zmianach które są potrzebne i nazwę zmienili - noo duuży sukces rzeczywiscie ...

Osobiście wolę lep, lek czy jak go nazwą od pomysłu ze średnią ... a najlepiej jakby zrobili żeby staż był nieobowiązkowy - dużo osób mówi ze to dobry okres na naukę praktyczną zawodu wg mnie troche wtedy za późno, dużo czasu na studiach żeby na koła pochodzić czy czymś się zająć ... a rok pracować tylko po to by isć na 8.00 wypełniać papiery i o 11 wracać uważam za stratę czasu.

Jak ktoś chce to niech robi staż - ja nie chce.