Napisano 21 Wrzesień 201114 l comment_3441 Jak doskonale wiemy, za 2 lata wchodzi LEK - niby niewiele różniący się od LEPu, ale jednak... Co sądzicie o tej zmianie? Jakie jest Wasze zdanie - wolelibyście pozostać przy LEPie, czy LEK jest jednak dobrą alternatywą? Zgłoszenie
Napisano 21 Wrzesień 201114 l comment_3447 Ja wolałbym pozostać przy LEPie. Po pierwsze dlatego, że jest to egzamin, który można poprawiać ileś razy, w tym 2 razy względnie bezstresowo go zdawać jeszcze podczas stażu, i w tym momencie jeśli komuś się noga powinie, zda kiepsko bądź nie zda to ma możliwość poprawki, w przypadku LEKu zaś jest się "ugotowanym". Dla nas to też minus, bo za 2 lata nasz rocznik będzie kończył staż, i zdecydowana większość możliwych podejść do LEPu zostanie nam zabrana. Skoro techniczne egzamin ma wyglądać tak samo i takie same mają być zasady rekrutacje - myślę, że LEK jest dużo gorszą dla nas opcją. Zgłoszenie
Napisano 21 Wrzesień 201114 l comment_3448 LEK również będzie można zdawać większą ilość razy, tylko że tylko 3 razy bezpłatnie - 4te podejście będzie już płatne. Częstotliwość LEKów również się nie zmniejszy - tak samo, 2 razy do roku. Farciarzami są osoby, które zanim wejdzie LEK, podejdą do LEPu - takie osoby będą w dalszym ciągu "na starych zasadach" mogły poprawiać LEP (a wtedy już LEK) bezpłatnie nieskończoną ilość razy Zgłoszenie
Napisano 21 Wrzesień 201114 l comment_3449 A to tego nie wiedziałem, myślałem, że wszystkich to tak samo obejmie i ci którzy podejdą do LEPu w chwili gdy wejdzie LEK tak samo ich to będzie obowiązywać. Zgłoszenie
Napisano 21 Wrzesień 201114 l comment_3451 Z tego co słyszałem to zmienia się tylko nazwa, a wszystko inne pozostaje takie samo Fajny komentarz do zmian znajduje się tu http://www.abc.com.p...recept-w-aptece A co do osobistej opinii... cóż trzeba było coś pozmieniać i pozostawić jakaś pamiątkę po sobie obecnym władzom Teraz się będzie mówić że za kadencji tego a tego weszła taka i taka zmiana... szkoda gadać Zgłoszenie
Napisano 28 Wrzesień 201114 l comment_3582 Pomieszali z tym LEPem niesamowicie. Ale lepszy już LEK niż brak jakiegokolwiek egzaminu po studiach. Zgłoszenie
Napisano 28 Wrzesień 201114 l comment_3605 Jak dla mnie to LEP'em niewiele zmienili, z wyjątkiem nazwy i opłat; a pomieszali to w toku studiów i stażach, co może okazać się troszkę nieciekawe w skutkach, choć z drugiej może zacznie się w końcu cos lepiej dziać na tych studiach i wyrzucą zbędne przedmioty a z drugiej strony większy będzie nacisk na praktykę Zgłoszenie
Napisano 7 Październik 201114 l comment_3865 Wiecie, nie tylko reforma toku studiów medycznych ma tutaj znaczenie. Żeby było lepiej musi być więcej pacjentów na oddziałąch, a nie że przychodzimy a tam pustki bo limity się wyczerpują ( w grudniu to w ogóle można stetoskopu nie zabierac ). Mamy np interne 3h - więcej praktyki - bedzie 6h a pacjentów nadal 0 ... Nie mówię, zmiana może być lepsza bo jest co poprawiać, ale chciałbym żeby to na prawdę była praktyka a nie rozmawianie o pacjentach bez pacjentów ... Z drugiej strony nie boje się, że nagle istotne zmiany wprowadzą - tyle lat mówiło się o zmianach które są potrzebne i nazwę zmienili - noo duuży sukces rzeczywiscie ... Osobiście wolę lep, lek czy jak go nazwą od pomysłu ze średnią ... a najlepiej jakby zrobili żeby staż był nieobowiązkowy - dużo osób mówi ze to dobry okres na naukę praktyczną zawodu wg mnie troche wtedy za późno, dużo czasu na studiach żeby na koła pochodzić czy czymś się zająć ... a rok pracować tylko po to by isć na 8.00 wypełniać papiery i o 11 wracać uważam za stratę czasu. Jak ktoś chce to niech robi staż - ja nie chce. Zgłoszenie