Napisano 15 Październik 201510 l comment_32101 czesc, jestem na 5 roku i chcialbym napisac publikacje, naleze do kola naukowego ale tam malo sie dzieje i myslalem o tym czy jest taka mozliwosc ze ja sam wybieram sobie temat i siedzac w domu pisze prace. Tzn czy wyglada to tak ze czytam wiele publikacji na temat mnie interesujacy i tworze z nich niejako zlepek jednej swojej ? i czy jak juz bym to stworzyl to czy zanosze to do opiekuna kola do oceny merytorycznej i kto to pozniej wysyla do tych czasopism Zgłoszenie
Napisano 16 Październik 201510 l comment_32106 Cześć, taki zlepek to byłby artykuł przeglądowy i jest to rodzaj pubklikacji naukowej, ale nie jestem pewien czy tędy droga na początku byś sam w domu od tego zaczynał Proponuję abyś jednak zajrzał jeszcze na to swoje koło naukowe, albo jeśli nic się nie dzieje pomyślał o innym z dziedzin które Cię interesują. Zwykle prowadzący proponują jakieś tematy do opracowywania, zbiera się materiał, opracowuje wyniki i pisze artykuł czy jak to w kołach naukowych częściej bywa wygłasza w formie prezentacji np. na studenckich konferencjach (na konferencje zgłaszasz najczęściej streszczenie) Jeśli należysz lub będziesz należał do klinicznego koła naukowego (np. z chirurgii) to zapytaj czy nie ma jakiegoś ciekawego dydaktycznie przypadku do opisania - to też rodzaj publikacji naukowej. Możesz ją potem zgłosić np na PrzypadkiMedyczne.pl ( http://przypadkimedyczne.pl/czasopismo/publikuj-artykul.html ) pozdrawiam, Mateusz Zgłoszenie