Napisano 24 Styczeń 20179 l comment_34061 Cześć, Mam do użytkowników tego forum kilka pytań. Od jakiegoś czasu wpadły mi w ręce pojedyncze tytuły i artykuły z zakresu neurobiologii (przede wszystkim w formie popularnonaukowej). Temat mocno mnie zainteresował i chciałbym go zgłębić. Zdaję sobie sprawę, że niezależnie od kierunku, czy to będzie medycyna, biologia, psychologia jeśli w trakcie studiów pojawia się przedmiot, który skupia się wokół neurobiologii to z pewnością nie jest on jednym z początkowych kursów w trakcie studiów. Domyślam się, że trzeba przez kilka semestrów na danym kierunku przygotować się do uczestniczenia w takim kursie i zaliczyć "kilka" przedmiotów po drodze. Proszę was o pomoc i radę w tej sprawie, chciałbym na własną rękę postudiować trochę podręczników akademickich, ale nie bardzo wiem od czego zacząć. Innymi słowy, czy ktoś mógłby mi doradzić i wskazać ścieżkę przedmiotową, która byłaby dobrym przygotowaniem i drogą prowadzącą do neurobiologii? Jakie przedmioty w trakcie studiów są według was przydatne, żeby w tematyce neurobiologii sensownie się orientować? Od czego zacząć i przez co kolejno przechodzić, zaczynać od biologii komórki, zaglądać do książek z biochemii, biofizyki, anatomii, histologii, i innych? Jakie kursy będą według was niezbędne i w jakiej kolejności. Oczywiście mam świadomość, że takie przygotowanie to nie jest kwestia na 2-3 miesiące. Chciałbym w miarę możliwości poświęcać temu wolny czas nawet gdyby to miało trwać kilka/kilkanaście miesięcy. W związku z tym, że jest to forum medyczne to spodziewam się przede wszystkim spojrzenia z punktu widzenia medycyny/studiów medycznych, chociaż gdyby ktoś miał wiedzę w zakresie studiów biologicznych i mógłby także z tej perspektywy coś od siebie dołożyć to będę wdzięczny. Za każdą odpowiedź bardzo dziękuję. Pozdrawiam Remek Zgłoszenie