Napisano 8 Październik 201114 l comment_3900 Cześć! mój pierwszy post i pytanie może wydawać się trochę nie na miejscu, ale jednak... Chciałem zapytać o bardzo pragmatyczną rzecz - co daje lekarzowi tytuł doktora? Zrobienie i obronienie doktoratu to niewątpliwie doświadczenie i prestiż, ale czy ma to np. wpływ na dochód lekarza (z doktoratem) na etacie w szpitalu? Pozdrawiam Zgłoszenie
Napisano 9 Październik 201114 l comment_3964 Dobre pytanie:) również podłączam się do niego. Z tego co ja słyszałem to w pewnym sensie prestiż. A do tego podczas rozmowy kwalifikacyjnej o pracę dobra karta przetargowa, ale czy może zwiększyć dochód to nie mam pojęcia. Zgłoszenie
Napisano 11 Październik 201114 l comment_4004 Dorobek naukowy często brany jest pod uwagę podczas różnych rekrutacji. Mając doktorat łatwiej jest o pracę za granicą, a także zagraniczne staże i szkolenia. A wiadomo, że to bezpośrednio przekłada się na wysokość pensji Zgłoszenie
Napisano 11 Październik 201114 l comment_4009 Ja słyszałem również, że tytuł Doktora to również wyższe stawki za godzinę. Prawda to? Zgłoszenie
Napisano 12 Październik 201114 l comment_4029 Ja słyszałem również, że tytuł Doktora to również wyższe stawki za godzinę. Prawda to? W mniejszych miastach lekarz z tytułem doktora w swoim prywatnym gabinecie bierze za wizytę o jakieś 20zł więcej, niż taki sam specjalista bez doktoratu . Czy w ZOZach sam tytuł robi jakąś różnicę, to nie wiem. Zgłoszenie
Napisano 15 Październik 201114 l comment_4162 Ja słyszałem również, że tytuł Doktora to również wyższe stawki za godzinę. Prawda to? Zazwyczaj tak, ale stawki tak naprawdę weryfikuje rynek. Co do szukania pracy - bardziej istotna jest specjalizacja i jakieś dodatkowe umiejętności, którymi może się człowiek pochwalić. Doktorat przydaje się natomiast w przypadku konkursu na ordynatora oddziału. A do tego podczas rozmowy kwalifikacyjnej o pracę dobra karta przetargowa, ale czy może zwiększyć dochód to nie mam pojęcia. Mój nieco zwiększył Zgłoszenie
Napisano 19 Listopad 201114 l comment_4861 Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat studiów doktoranckich: po1: Czy jest możliwe rozpoczęcie studiów doktoranckich już na stażu? po2: Jaki jest wymiar godzin doktoranta i czy jest to od czegoś zależne? po3: Jest możliwe pogodzenie etatu rezydenta i studiów doktoranckich i jak to mogłoby czasowo wyglądać? Zgłoszenie
Napisano 21 Listopad 201114 l comment_4893 zdecydowanie doktorat ułatwia sprawę podczas szukania pracy, poza tym to inwestycja w siebie i w karierę. Zgłoszenie
Napisano 21 Listopad 201114 l comment_4909 Iwona, wiem tylko co nieco, ale spróbuje odpowiedzieć. Przepraszam jeśli wprowadzam w błąd ad 1. Wydaje mi się, że tak. Tu bardziej chodzi o stopień naukowy, a nie o prawo do wykonywania zawodu etc. ad 2. Nie wiem jaki wymiar, ale z tego co się orientuje to masz zajęcia na które chodzisz, ćwiczenia ze studentami + piszesz (robisz badania, zbierasz materiały etc.) swoją pracę doktorską, ale nie wiem czy tak hop siup od razu ad 3. Z tego co wiem na niektórych uczelniach nie ma takiej możliwości (a może na wszystkich), ale znam przynajmniej jedną osobę, która robi to i to. Pozdrawiam i mam nadzieje, że ktoś podzieli się informacjami z 1. ręki Zgłoszenie
Napisano 21 Listopad 201114 l comment_4917 1) Trzeba mieć albo PWZ albo ukończony staż. 2) Każda uczelnia prowadząca studia doktoranckie układa program takich studiów i tam jest dokładnie określona liczba godzin. Musisz po prostu zajrzeć na stronę uczelni, na której ew. chcesz robić doktorat. Tu nmasz dla przykładu program studiów w Wawie i Krk: http://www.cm-uj.kra...plik.php?id=337 http://doktoranci.bo...=program_ramowy 3) obecnie jest możliwe bycie rezydentem i studentem dziennych studiow doktoranckich. Zgłoszenie