Napisano 31 Maj 20178 l comment_34502 Hej,zastanawiam się nad zajściem w ciążę, by urodzić dziecko w trakcie 6 roku, lub w wakacje między studiami a stażem. Czy któraś z obecnych tu stażystek lub lekarek ma może takie doświadczenia? Boję się, że przeszkodzi mi to w ukończeniu studiów, jednak zdaję sobie sprawę, że później będzie z czasem jeszcze gorzej, by praca na tym najmniej ucierpiała... Dodam jeszcze, że obecnie kończę 5 rok. 6 rok będzie tym rokiem nauczania praktycznego, zostało mi tylko kilka egzaminów, nie mam jednak jeszcze planu zajeć, by wiedzieć, kiedy dokładnie w maju/czerwcu skończą mi się zajęcia. Będę wdzięczna za wszelką pomoc! Zgłoszenie
Napisano 31 Maj 20178 l comment_34503 U mnie na roku dużo dziewczyn zachodziło na szóstym roku i rodziło pod koniec (nie pllecam, sesja) albo w wakacje (polecam, tylko najczęściej rok później zaczynasz staż). Najfajniej rodzić na specjalizacji, bo jak przed macierzyńskim nałapiesz kasy, to masz dużą kaskę na macierzyńskim i 4 lata nie masz obowiązku dyżurować Zgłoszenie
Napisano 31 Maj 20178 l Autor comment_34504 Dzięki za odpowiedź Na specjalizacji myślalam by mieć drugie dziecko, teraz pora zaplanować pierwsze Zgłoszenie
Napisano 31 Maj 20178 l comment_34506 U nad sporo dziewczyn było w ciąży zaawansowanej w czasie ostatniej sesji na szóstym roku i nawet im na rękę szli z terminami jak jakieś porody miały być. Zgłoszenie
Napisano 4 Czerwiec 20178 l comment_34519 Kawa niby nie masz obowiązku dyżurować ale czy godzinowo nie wydłuża to specki ( w sensie że ten czas co by sie dyżurowało trzeba odpracować w dzień na końcu specki ) ? U mnie na roku dużo osób rodziło na 6 roku i bardzo sobie chwaliło, nie warto rodzić na stażu z uwagi na bardzo niską wysokość macierzyńskiego, w mojej ocenie najlepiej urodzić na końcu studiów lub pod koniec 1 roku rezydentury- bo zachodzac w ciaże w trakcie stażu jest problem z jego realizacją (szkodliwe warunki, brak możliwości dyżurowania) a osoby ciężarnej nie można zwolnić wiec staż się przedłuża do porodu. Zgłoszenie
Napisano 4 Czerwiec 20178 l Autor comment_34522 Dziekuje za rady a jeśli chodzi o 6 rok, to pewnie najlepiej celowac w czerwiec? A dlaczego najleoiej pod koniec 1 roku rezydentury? nie ma potem problemu z realizacją programu dyżurów? A jeśli chodzi o niedozwolone dla kobiet w ciąży oddzialy to rozumiem, że radiologia, sale operacyjne i oddzialy zakaźne? Zgłoszenie
Napisano 4 Czerwiec 20178 l comment_34524 Trzeba wziąć takiego kierownika specki, co podpisze dyżury nie licząc ich. Zgłoszenie
Napisano 6 Czerwiec 20178 l comment_34529 Pod koniec 1 roku - by nie czekać dłużej a z 2 strony są ośrodki gdzie w będąc już w zaawansowanej ciąży nie beda chceli przyjąć na rezke. A tak poznasz ośrodek, wyrobisz średnia dyżurowa i dopiero wezmiesz przerwe od pracy. Zgłoszenie