Napisano 29 Styczeń 20188 l comment_35007 Hejka, jestem nowy na forum. witam serdecznie :3 Mam pytanie odnośnie osłuchiwania, czy ma ktoś z was jakieś porządne materiały jak osłuchać serce oraz płuca? Ciężko mi znaleźć jakiś konkretny artykuł a najlepiej jakby jeszcze były w nim przykładowe dźwięki które można usłyszeć, tony serca, rzężenia itp. itd. Byłbym wdzięczny za pomoc, gdyż chciałbym trochę potrenować na znajomych i nabyć wprawy. Zgłoszenie
Napisano 7 Luty 20188 l comment_35019 Na znajomych można (za ich zgodą ) potrenować ogólną technikę osłuchiwania Do starszych Littmannów (nie wiem konkretnie do których modeli - ja mam Classic III i nie było) dodawali płytki CD z przykładowymi zjawiskami osłuchowymi - może ktoś znajomy taką posiada, warto popytać Zgłoszenie
Napisano 4 Marzec 20188 l Autor comment_35040 Dobry materiał tylko ciężko jak się nie ma jakiegoś konkretnego podręcznika czy tutoriala, do danych dzwięków, miejsc osłuchiwań, to by się mocno przydało XD Zgłoszenie
Napisano 6 Marzec 20188 l comment_35041 Nie będzie dobrego podręcznika do osłuchiwania, bo jak te dźwięki opisać? Te wszystkie artystyczne opisu są o kant tyłka rozbić.. To trzeba kilka razy usłyszeć na żywo, wtedy się wie. Medycyny nie nauczysz się z podręczników, jak jesteś studentem, to idź na oddział, najlepiej internistyczny, podbij do lekarza i poproś, żeby Ci pokazał pacjentów i powiedział, co tam słychać. Zgłoszenie
Napisano 13 Czerwiec 20187 l comment_35150 Spokojnie podczas studiów jest czas na praktyki, jest czas na staż. Wszystkiego się nauczysz. Zgłoszenie