Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam.

tak "jakby co" to jest tutaj student z leku z bydgoszczy ;)

Możliwe że będzie nas tutaj troszkę więcej niedługo;)

Także jeżeli macie jakieś pytania, to walcie śmiało.

• 2 weeks later...
  • 6 months later...
Napisano

Witajcie!

Chciałam zapytać o Wasze opinie na temat uczelni. Jaka jest atmosfera? Wyścig szczurów czy w miarę przyjazny klimat? Co myślicie na temat kadry? Dużo ludzi odpada co roku? Na podstawie swoich własnych doświadczeń możecie polecić uczelnie? Jakieś wady studiowania w Bydgoszczy? :)

Jeśli zgodzilibyście się, to chciałabym użyć Waszych opinii (lub ich fragmentów) w artykule na temat Collegium Medicum w Bydgoszczy na moim blogu medycyna2012. Ale to tylko wtedy jeśli się na to zgodzicie ;) Jeśli nie to i tak chciałabym znać Waszą opinię (jestem tegoroczną kandydatką na lekarski).

• 4 weeks later...
Napisano

Witam. Ja też z CM UMK ;)

Witajcie!

Chciałam zapytać o Wasze opinie na temat uczelni. Jaka jest atmosfera? Wyścig szczurów czy w miarę przyjazny klimat? Co myślicie na temat kadry? Dużo ludzi odpada co roku? Na podstawie swoich własnych doświadczeń możecie polecić uczelnie? Jakieś wady studiowania w Bydgoszczy? :)

.

Po pierwszym roku (już zakończonym :P) powiem tak : uczelnia na wielki +, atmosfera zależy od ludzi na roku i asystentów (akurat mi się trafili sami sympatyczni ;), Wyścigu szczurów nie odnotowałem, klimat w miarę przyjazny... Kadra? Dobra, jedynie nowa kierowniczka katedry Biologii Medycznej dała w tym roku "popalić"... co do odpadania to tak, do tej pory na I roku zrezygnowały 3 osoby i 3 odpadły na tej Biologii Medycznej, zobaczymy jak będzie na koniec tej sesji. POLECAM

• 1 month later...
Napisano
  • Autor

czorny, a jakich miałeś asystentów?

generalnie to tak - jest spoko. Wyścigu szczurów nie da się uniknąć, ale jedyne szczurki jakie są to się chowają. nie ma wredoty generalnie.

Zajęcia prawie wszystkie spoko. sporo męczarni na biofizyce, anatomii, biochemii.

plusem jest możliwość dogadania się prawie ze wszystkimi asystentami. po 2 roku nie oceniam źle, raczej dobrze mi się tutaj studiuje. nie chcę wyjść na obiboka, ale z moim lenistwem nawet nie mam wielkich problemów.

Zajęcia są raczej w centrum ( 1 i 2 rok to ulica karłowicza, rondo jagiellonów, szpitale biziela i jurasza,) co oznacza że mieszkania najlepiej szukać w centrum. od 3 roku nie ma już zajęć na karłowicza (są tam tylko - anatomia, biologia medyczna, histologia, biochemia, fizjologia).

wiem o tym tylko, że daleko jest centrum onkologii (swoją drogą bardzo dobre).

na 5 roku jest słynna profesorka od neurologii (nie bynajmniej z powodu świetnej pracy, choć w to nie wątpie.) ale za dużo nie mam co powiedzieć bo tylko słyszałem od starszych roczników że to jest chyba jeden z najgorszych przedmiotów do przejscia tutaj.

Sesje, jak to sesje, czas zapierdalania. ode mnie z roku też jak narazie wypadło (z własnej chęci, bądź też nie) ok 10-15 osób.

Ale, jak to pięknie ujął jeden z najlepszych asystentów, dok. Kozakiewicz - jakby się rękoma i nogami asystent zapierał, to studenta jest teraz bardzo ciężko wyrzucić. :) są repety, nie drogie egzaminy warunkowe (160 zł za dwa terminy, gdzie np. na prawie za jeden termin jest 600 zł).

Jak możesz to daj znać gdzie się dostałaś :)

Napisano
  • Autor

Wady...hmmm....obowiązkowe wykłady na WL. to jest jakaś masakra i śmiech, zwłaszcza jak człowiek wstaje na 8 rano, słucha cały rok wykładów o tym samym (tzn. o 1/11 materiału do egzaminu), czasem jest lista czasem nie. niektórzy tak jak ja, jeżeli nie ma sensu robić czegoś, i lubią robić wszystko samemu, to naprawdę nie chce się przychodzić na słuchanie w kółko o tym samym.

Co nie zmienia faktu, że na niektóre wykłady warto chodzić i zapisywać : anatomia.

egzamin jest układany przez docenta, który naprawdę na wykładach podaje wiekszość zagadnień które będe na egzaminie. to jest taki naprawdę niesamowity skrypcik przed egzaminem, i można by też powiedzieć spis treści do nauczenia :)

Napisano

Marcin,

anatomia - dr Daroszewski,

biofizyka - dr Cyrankiewicz,

biologia - dr Krzyżyńska-Malinowska,

z chemii miałem przepisaną ocenę (moja grupa miała z dr Tabaczyńską i dr Jasińską)

• 4 weeks later...
Napisano

Kończąc offtop ;)

Imo wykłady obowiązkowe nie są złym wyborem.

One muszą się odbyć, bo tego wymaga statut, a że są obowiązkowe to możesz podziękować starszym rocznikom