Napisano 19 Grudzień 201114 l comment_19252 W jednym z tematów widzę, że rozpisaliście się bardzo szeroko jak zbierać wywiad od A do Z. Wiadomo jedna, że czasem sytuacje niestety naglą, więc podzielmy się także swoimi doświadczeniami z takich sytuacji. Mój skrócony wywiad wygląda mniej więcej tak: 1. Wiek 2. Powód przybycia/wizyty 3. Choroby współtowarzyszące, przebyte i przewlekłe (często nie wystarczy zapytać czy występują tylko zapytać o konkretne) 4. Wywiad rodzinny 5. Wywiad ginekologiczny. 6. Wywiad socjalno-bytowy. Punkty pogrubione uważam za absolutnie obowiązkowe. Wiek wychodzi podczas wypełniania dokumentacji, a wywiad socjalno-bytowy czasem jest kompletnie nieadekwatny do sytuacji. Czekam na Wasze sposoby, Wasze uwagi i super gdyby skomentował to także jakiś lekarz z kilkuletnim przynajmniej doświadczeniem! Pozdrawiam! Zgłoszenie
Napisano 19 Grudzień 201114 l comment_19256 to jest taki raczej oczywisty schemat choć przydługi zresztą i w praktyce stanów ostrych nie zauważyłem, by lekarz pytał każdego nowego pacjenta o wywiady rodzinne. Wiek zna się z dokumentacji, nie trzeba pytać, pytania o obecne dolegliwości w kontekście zwłaszcza chorób przebytych są zdecydowanie na pierwszym miejscu, do tego pytanie o przyjmowane leki, alkohol, ew. palenie papierosów (choć to na ostro aż tak istotne nie jest). Wielu pacjentów z którymi się ma kontakt w stanach nagłych /SOR, pogotowie, izba przyjęć/ może mieć zaburzenia świadomości (chociażby tak częste u osób starszych odwodnienie czy dyselektrolitemie będą się tym wikłać/ i u takich chorych nie ma sensu zagłębiać się w szczegóły historii choroby bez weryfikacji świadomości /jak się pan nazywa? gdzie pan jest? co się stało? etc./. Ode mnie: 0/ weryfikacja zaburzeń świadomości - u pacjentów u których to ewidentnie "widać" lub ujawnia się to w trakcie zbierania wywiadów - każdy student wie co mam na myśli, bo tacy chorzy na internie chociażby czy SORze to chleb powszedni. -> gdy są zaburzenia świadomości bo pacjent jest zamroczony czy splątany, czy ma zaawansowane otępienie czy wreszcie jest w stanie upojenia alkoholowego czy delirium to posłużyć się można rodziną, o ile takowa jest przy chorym i może realnie pomóc. 1/ obecne dolegliwości - od kiedy, czy pierwszy raz, dynamika objawów, jakie objawy towarzyszące, czy zgłosił się sam czy przyjechał karetkę/z rodziną? 2/ choroby przewlekłe - poprosić o karty informacyjne ze szpitala - pewne źródło informacji i oszczędność naszego czasu - dopytać zawsze o cukrzycę, NT, zawały, udary, zaburzenia rytmu, NS. Ponadto jakie przyjmuje leki i jak było z ich braniem ostatnio + alkohol? inne używki? narkotyki zwłaszcza u osób "podejrzanych" i młodych? jaka była kontrola RR u osób z NT i glikemii u cukrzyków? + poprzednie hospitalizacje (jak nie ma kart wpisowych) 3/ wywiad ginekologiczny u kobiet - na ostro istotny wydaje się być tylko w różnicowaniu bólów brzucha. Reszta może poczekać. Można chorego zbadać przedmiotowo, zlecić badania i leki wstępnie i czekać na wyniki, potem ew. dopytywać o kolejne rzeczy. Zgłoszenie