Napisano 9 Luty 201214 l comment_20534 Zastanawialiście się kiedyś czym są śpiochy i dlaczego mamy je rano? Pomieszanie wydzielin gruczołów łzowych i łojowych? Zachęcam do dyskusji Zgłoszenie
Napisano 10 Luty 201214 l comment_20549 Rogówka czerpie tlen głównie ze środowiska zewnętrznego (nie jest unaczyniona), w nocy dostęp tlenu jest ograniczony przez zamknięte powieki, więc nabłonek rogówki ulega częściowo obumarciu i następnie złuszczeniu przy pierwszych, porannych ruchach powiekami. Dlatego też z rana widzimy z mniejszą ostrością aż "przetrzemy" oczy. Nabłonek rogówki (wielowarstwowy płaski, I warstwa) oczywiście szybko się regeneruje Zgłoszenie
Napisano 10 Luty 201214 l comment_20563 Myślę że do obumarłego nabłonka rogówki należy dodać to co wspomniał pytający - wydzieline gruczołów łojowych Meiboma i Zeisa oraz oczywiście wydzielina pochodząca z gruczołów łzowych. W nocy, kiedy nie mrugamy nie działa mechanizm ssąco-tłoczący odprowadzania łez do woreczka łzowego,więc myślę, że pozostałość po łzach - a szczególnie chodzi mi o zewnętrzną warstwę filmu łzowego - tłuszcz zapobiegający szybkiemu parowaniu łez z powierzchni oka- oraz wydzielina wspomnianych gruczołów nie zostają w dostateczny sposób odprowadzone i uchodzą przy kaciku łzowym oka na zewnątrz ponieważ droga odplywu: kanaliki łzowe są zamknięte podczas zwartych powiek. Zgłoszenie