Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mat-fiz / bio-chem po czym łatwiej na medycynę?

Featured Replies

Napisano

Czytając już wcześniejsze wypowiedzi na forum, jak również swego czasu rozmawiając ze znajomymi z roku i akademika cały czas się zastanawiam, po jakiej klasie w liceum łatwiej dostać się na medycynę?

Gdy startowałem na medycynę zawsze były wymagane biologia, chemia i fizyka. Obecnie takie wymogi mają już tylko niektóre uczelnie, ale na większości obowiązuje albo biologia albo chemia.

No i... czy nie łatwiej iść do mat-fizu i nauczyć się dobrze fizyki (mając więcej godzin fizyki idzie ją dobrze i szybko zrozumieć - a to jest klucz do wszystkich zadań), biologie we własnym zakresie sobie "poczytać" (bo tak chyba można ją szybko wchłonąć) a chemię nadgonić na fakultetach, albo korkach?

Czy może lepiej iść do biochemu gdzie z biologi będzie wszystko po matczynemu tłumaczone (szczególnie to co można samemu w 5min przeczytać i zapamiętać), fizykę będzie się musiało zrobić na korkach (co jest ciężkie bo tych korków trzeba dużo, a dobrych korepetytorów z fizyki w każdym mieście jest tyle co na jednej dłoni palców) no i przyda się głównie do chemii.

Sam mając wybierać jeszcze raz myślę że wolałbym tą drugą opcję.

Napisano

Moim zdaniem zdecydowanie bio-chem. Pomijając już nawet fakt, że obecnie na większość uczelni można się dostać bez matury z fizyki, to jednak nawet jeśli ktoś chciałby zdawać też fizykę, to na bio-chemie ma dwa ze swoich przedmiotów, a na mat-fizie tylko jeden, a to różnica. Zwłaszcza jeśli chodzi o chemię, gdzie różnica między poziomem podstawowym a rozszerzonym jest spora. Biologię oczywiście można sobie samemu doczytać, ale tutaj bio-chem też jest lepszy, zwłaszcza dla osób, którym (tak jak mi :D) lepiej uczy się z batem nad głową - są kartkówki, sprawdziany, odpytki to się uczy, a bez tego "doczytywanie" i samodzielne uczenie się przynajmniej mi by chyba nie wyszło (co widzę po swojej, i nie tylko swojej nauce fizyki, którą miałam w szkole tak poprowadzoną że właściwie jakby jej nie było, praktycznie zero wymagań, i później nagle w 3 klasie musiałam cały program nadrabiać...). Gdybym miała wybierać jeszzce raz zdecydowanie poszłabym znowu na bio-chem.

Napisano

Myślę ze tak jak ja uczyłem się czyli biochem i aplikacja na uczelnie z wymaganiami 2przedmiotowymi.

Fizyki na studiach jest mało i się wg mnie jakiś mocno w poźniejszej karierze nie przyda , mam kolege z mat-fizu to na biochemi i chemi ogólnej musiał nadrabiać (zdawał biol - fiz by sie dostać) a jednak całe studia kręcą się wokoło rozumowania biologicznego ewentualnie chemicznego

Napisano

Też uważam, że biol-chem szczególnie, że dość często na biol-chemach jest też rozszerzona fizyka

Napisano
  • Autor

Cóż widze że wszyscy popierając biochem :) Może i faktycznie tak jest.

Kiedyś spotkałem się z jedną ciekawą opinią dość przedsiębiorczego lekarza który uważał że: fizyka powinna byc nieodłącznym elementem w staraniu się na studia medyczne tudzież już na studiach (np biofizyka, fizyka), ponieważ lekarze mający myślenie "ścisłe" lepiej sobie radzą m.in. w diagnozowaniu i interpretacjach badań... Nie wiem czy to z jego dedukcji wynikało czy faktycznie gdzieś powstały w tym kierunku badania, ale chyba coś w tym jest :)

Napisano

Chciałem napisać, że mat-fiz może być dobrym rozwiązaniem, bo można lepiej zdać fizyke, a chemii i biologii można we własnym zakresie podgonić, ale chyba jednak lepiej biol-chem. Jak ktoś będzie w biol-chemie i ma zdolności do nauk ścisłych (fizyka i matma) to i tak się z fizyki przygotuje dobrze. Moim zdaniem więc biol-chem!

Napisano

Ja jestem po klasie biologiczno-chemicznej i tak jak we wszystkim jest klasa i 'klasa'. Fizykę zawsze miałem kiepską nie mówiąc już ,że w 3 klasie nie było jej w ogóle. Nie wiem jak wygląda ta sprawa fizyki na studiach mam nadzieje ,że się dowiem w tym roku bo poprawiam maturę i spróbuję i chcę spróbować swoich sił na uczelni medycznej.

Napisano

Fizyki na lekarskim w zasadzie nie ma w ogóle :P A na biofizyce ... hmm... konstrukcja urządzeń, zasady działania, ale z taką fizyką szkolną mało ma wspolnego. Na fizjologii przyda się jedno prawo dotyczące oporu w naczyniach - równie dobrze mógłbyś je poznać na fizjologii ;)

Napisano

Polecam klasy biochemiczne. Byłem i nie żałuję, bo o ile wiedzę można nabyć w pewnym stopniu samemu, to o tyle nauczyciele potrafili wytłumaczyć na czym polega rozwiązywanie zadań maturalnych. A sposób ich rozwiązywania był dla mnie kuriozalny, z samą wiedzą biologiczną, bez przygotowania stricte do egzaminu, po prostu zdałbym go na poziomie 30 - 40 procent.

Fizyka mi osobiście trudności nie sprawiała, lubiłem rozwiązywać problemy, nawet jeżeli nad jakimś banałem siedziałem godzinę; ważne dla mnie było zrozumienie. Niemniej uważam, że wybitnie ważną rolę w nauce fizyki odgrywa nauczyciel, bo on ma wytłumaczyć; Ty masz zrozumieć;)

Po za tym moje uwielbienie do fizyki zaprocentowało na kursie biofizy;) Większość osób z roku bluzgała i mieszała ten przedmiot z błotem, gdy tymczasem mi zrozumienie procesów zachodzących na (prawie) każdym poziomie molekularnym nie sprawiała większych trudności. Ot, sporo pamiętałem z ogólniaka ;)

Tak więc polecam biochemy, mimo że do osób z matfizów zawsze miałem duży szacunek, właśnie ze względu na analityczne myślenie ;)