Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostrzeżenia obrazkowe na paczkach papierosów i decyzja Ministra Zdrowia

Featured Replies

Napisano

Trochę mnie dziwi, dlaczego tylko i wyłącznie pokazuje się zgubne i okropne skutki palenia papierosów. Dlaczego nie spróbowaćby zachęcać ludzi do niepalenia poprzez ukazywanie, jak dobrze i miło jest tym, którzy nie palą? Powietrze od razu inaczej smakuje, wydolność organizmu się zwiększa, ubrania nie walą kiepem, smaki jakby wyrazistsze.

Napisano
  • Autor

W przejściu podzwiemnym na dworcu PKP w Poznaniu wisiał (chyba nadal wisi) plakat "Palę więc śmierdzę" ;)

Wydaje mi się, że drastyczne obrazy bardziej działają na wyobraźnię, ale to trzeba by zapytać jakiegoś speca od psychologii, marketingu, PR-u, czy czegośtam ;)

Napisano

Też nie rozumiem. A jeśli chodzi o to, dlaczego nie przekonywać ludzi przez pokazanie, jakie NIE-palenie jest fajne... no cóż, palacze to są osoby dorosłe, które kiedyś nie paliły, więc wiedzą jak to jest nie palić, palą na własne życzenie (prawda jest taka, że "prawdziwych", ciężkich uzależnień od nikotyny nie jest jakoś strasznie dużo). Osoby niezwiązane z medycyną nie zdają sobie chyba sprawy, co palenie powoduje (albo nie chcą zdawać sobie sprawy). Temat jest ciężki, ale uważam, że takie obrazki to bardzo dobry pomysł.

• 2 weeks later...
Napisano

Te wielkie napisy, że "palenie powoduje raka i choroby serca" tak wpisały się w "krajobraz", każdej paczki, że są praktycznie niewidoczne.

Szkoda, że wycofują się z nowego pomysłu ( swoją drogą chyba skopiowanego od włochów albo francuzów, oni pierwsi na to wpadli.)

Jednak nasz kraj ma gigantyczne zyski dzięki palaczom i wprowadzenie takiej inicjatywy w życie wcale nie jest takie proste.

Zmniejszenie ilości palaczy obniży wpływy z vatu i akcyzy, więcej ludzi będzie dożywało emerytury itd...

Niestety w tym kraju bardziej liczy się statystyka niż człowiek.

Napisano

Uważam, że obecne ostrzeżenia nikogo nie obchodzą, a pomysł nowych z pewnością zwróciłby uwagę polaków. Szkoda że nie wejdzie to w życie.

Napisano

Jako ten palący powiem, że osobiście nie robią na mnie wrażenia wszelakiego rodzaju ostrzeżenia dotyczące szkodliwości palenia. Przeszkadza mi raczej, już nie ta co kiedyś, wydolność fizyczna. No i zaśmierdziałe wszystko, od ubrań po tynk na ścianach:)

Dlatego podtrzymuję swoją poprzednią wypowiedź;)

• 1 month later...
Napisano

Kto chce palić i tak będzie to robił, nieważne jak drastyczne będą obrazki na paczkach papierosów... Powodem rzucania jest coraz częściej rosnąca cena papierosów ;)

Napisano

A ja myślę, ze podnoszenie wiedzy ale w sposób dosadny ma swoją skuteczność w zachecaniu do niepalenia. Na swoim przykladzie wiem, ze z wiedza po naszych studiach to nie ma szansy zebym zaczal palic (oby :D). Na AMach chyba nie raz byly robione prace ankietowe gdzie sprawdzano czy studenci medycy palą mniej - wiecie jakie byly wyniki? Pytam bo nie wiem. Tylko ze tu obraz moze byc troche zamazany bo na AM w duzej mierze tez ida osoby ktore chca zdrowo zyc i zdrowiem sie maja zajmowac.