Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostrzeżenia obrazkowe na paczkach papierosów i decyzja Ministra Zdrowia

Featured Replies

Napisano

Mateusz, ja np jestem zaskoczona, ile osób na naszym roku pali fajki (i to nie, że palili wcześniej i ciężko im teraz rzucić - co prawda tacy się zdarzają, ale to mniejszość - tylko zaczęli w którymś momencie studiów) - mimo że jestem dopiero na 3 roku to o skutkach palenia słyszałam już lekko na 10 przedmiotach (a pewnie więcej nawet). Dlatego nie rozumiem takiego pędu w stronę palenia wśród swoich znajomych - to ma być 'trendi' czy co?

Myślę, że obrazki bardziej przemawiają do wyobraźni (a przynajmniej przemawiałyby na początku wprowadzenia - bo to taka "drastyczna" nowość, w końcu napis "palenie powoduje raka i choroby serca" opatrzył się już na pewno wszystkim, włącznie z niepalącymi).

Napisano

Osobiście kurzę ho ho i jeszcze trochę. Uważam to za jeden z najpiękniejszych nałogów - dodaje klasy, uroku, relaksuje, pozwala odizolować się na chwilę od wszystkiego (w szczególności gdy trzeba wychodzić poza strefę niepalących) a z drugiej strony jest bardzo towarzyski, bo nic tak dobrze nie zbliża ludzi do siebie, jak wspólny papieros. I wiem co mówię, osobiście mam porównanie - w końcu kiedyś nie paliłem, a i rzucić się udało na jakiś czas ;) Po za tym uwielbiam to delikatne muskanie dymu w gardle, tchawicy i jego rozchodzenie się po płucach. Rozkosz:)

Co nie zmienia faktu że boję się raka. Nie drastycznych obrazków zniszczonych płuc, śmierdzących ubrań, krzywych spojrzeń ludzi przy których palę, żółtych palców, trzęsących się rąk przy dłuższym niepaleniu. Boję się raka, a sprawą która przeszkadza mi akurat teraz, to trochę słabsza wydolność fizyczna. Za piłką nie pobiegam już niestety tak długo jak kiedyś;)

Napisano

Nie żebym namawiał do palenia - jak najbardziej jestem przeciwny;) Dlatego uważam że trzeba próbować wielu akcji i kampanii społecznych, któraś w końcu, a może wszystkie razem, zadziałają. Ale podkreślam z całą mocą, że moim skromnym zdaniem, należy skupić się przede wszystkim na ukazywaniu pozytywnych skutków niepalenia.

/Smród? Może odstraszać niepalacych, chociaż czasami i mnie dusi, gdy ktoś obok odpali najtańszą ukraińską machorkę q: