Napisano 19 Kwiecień 201213 l comment_21894 jakie są metody leczenie lub zatrzymywania tej choroby? co jest skuteczne? czy istnieje poważne zagrożenie życia? jak szybko się rozprzestrzenia? Zgłoszenie
Napisano 19 Kwiecień 201213 l comment_21901 Choroby wewnętrzne stan wiedzy na rok 2010 (pod red. prof.dr hab. A.Szczeklika): choroby układu oddechowego >>> choroby śródmiąższowe płuc >>> strona 644 Myślę, że na początek powinno Ci wystarczyć. Polecam generalnie szukanie odpowiedzi na tego typu wątpliwości w literaturze, nie na forach internetowych. Zgłoszenie
Napisano 20 Kwiecień 201213 l comment_21902 tylko jeszcze jakby w tym Szczekliku bylo to napisane zrozumiale i dobrze dla laika de facto. Sarkoidoza jest chorobą, która zazwyczaj przebiega lagodnie (zwłaszcza jeżeli się ostro zaczyna - gorączka, kaszel, bóle stawów, rumień guzowaty czyli tzw. Zespół Lofgrena) - ma tendencję do samoistnego ustępowania nawet. Dużo zależy od stadium (rtg + badania czynnościowe płuc + inne badania obrazowe). Generalnie źle rokuje zajęcie serca, OUN, oczu oraz hiperkalcemia z hiperkalciuria (zwłaszcza dużą) - wtedy się leczy - z wyboru encorton (glikokortykosteroid) - dobrze hamuje progresję zmian w innych narządach, słabo hamuje zmiany w sródmiąższu płuc (wtedy dołącza się inny lek - metotreksat, azatioprynę czy inną immunosupresję). Zgłoszenie
Napisano 20 Kwiecień 201213 l Autor comment_21908 Generalnie źle rokuje zajęcie serca, OUN, oczu oraz hiperkalcemia z hiperkalciuria (zwłaszcza dużą) Czy jeśli osoba chora nie ma w/w przerzutów to czy sarkoidoza i tak może prowadzić do zgonu? Zgłoszenie
Napisano 20 Kwiecień 201213 l comment_21909 NIE jest to choroba nowotworowa, NIE ma tu mowy o żadnych przerzutach! Nie wiem z jakiego powodu twoje pytania, ale jeśli z czystej ciekawości to naprawdę wpierw postaraj się poczytać cokolwiek o istocie tej choroby a tu ew. postaramy się rozwiać wątpliwości. Zgłoszenie
Napisano 21 Kwiecień 201213 l comment_21915 tylko jeszcze jakby w tym Szczekliku bylo to napisane zrozumiale i dobrze dla laika de facto. Dobra uwaga, niestety. Ile razy czytam o sarkoidozie z tej książki to zaraz zapominam i ciężko wyłapać sedno. Pozdrawiam Zgłoszenie
Napisano 21 Kwiecień 201213 l comment_21916 niestety nie tylko o sarkoidozie. W obliczu zbliżajacych się strasznych egzaminów z interny książka ta coraz mniej mi się podoba, na pewno mit książki idealnej, jaki istniał w mojej głowie jeszcze zanim zacząłem się z niej porządnie uczyć,całkowicie upadł. I nie jest to tylko moje odosobnione uczucie, no ale to nie temat o wadach Szczeklika Zgłoszenie
Napisano 21 Kwiecień 201213 l comment_21917 Mnie chodziło bardziej o to, żeby nasz młodszy kolega chociaż spróbował poczytać coś sensownego, zanim zacznie zadawać pytania na forach internetowych... I stwierdził, że to chyba jednak trochę za wcześnie na wgryzanie się w istotę poszczególnych chorób. Że może jednak warto zacząć od czegoś prostszego, najlepiej od fizjologii (i tu polecam książkę Pawła Hosera - "Anatomia i fizjologia człowieka" - książka przygotowana dla licealistów, dosyć stara, ale dobra. Czytałam sobie w LO, mogę polecić) Cieszę się, że jesteś ambitny, ale naprawdę, zacznij od czegoś łatwiejszego, z resztą na studiach też najpierw uczymy się anatomii i fizjologii, a dopiero później patologii różnych narządów i układów. Nie bierze się to znikąd i pomaga lepiej zrozumieć istotę choroby Zgłoszenie
Napisano 21 Kwiecień 201213 l comment_21919 Amerykanie mają obowiązkowego Harrisona, ale za mało miałam do czynienia z tą książką, żeby wyrobić sobie o niej zdanie, poza tym, że można nią zabić Zgłoszenie
Napisano 21 Kwiecień 201213 l Autor comment_21921 Nie wiem z jakiego powodu twoje pytania, ale jeśli z czystej ciekawości to naprawdę wpierw postaraj się poczytać cokolwiek o istocie tej choroby a tu ew. postaramy się rozwiać wątpliwości. Nie są to pytania z ciekawości, po prostu w mojej rodzinie jest osoba która ma tą chorobę. (i tu polecam książkę Pawła Hosera - "Anatomia i fizjologia człowieka" - książka przygotowana dla licealistów, dosyć stara, ale dobra. Czytałam sobie w LO, mogę polecić)Tak się składa że mam tą książkę i zdążyłem ją już przeczytać Zgłoszenie