Napisano 2 Maj 201213 l comment_22051 Czy jest ktoś wtajemniczony zna tryb rekrutacyjny,warunki pracy i zycia w Danii Zgłoszenie
Napisano 2 Maj 201213 l comment_22054 Tryb rekrutacyjny zależy od tego do jakiej firmy się zgłosisz - każda rekrtutuje nieco inaczej. Co do warunków pracy - całkiem niezłe. Pracuje się 37h w tygodniu plus dyżury, do tego 5 tygodni urlopu i dodatkowo jeszcze (bodajże) 11 dni wolnego. Przykładowe ceny masz tutaj - http://www.dania.modos.pl/przykladowe-ceny-w-danii.html Płaca specjalisty, który zaczyna pracę oscyluje w granicach 42000-45000dkk. Podatki są niestety dość wysokie - najniższy próg wynosi 37%, najwyższy 59%. Zgłoszenie
Napisano 2 Maj 201213 l Autor comment_22056 a jak wygląda sytuacja z jezykiem na jakim poziomie trzeba go opanowac No i czy nie ma problemu z robieniem tam specjalizacji Zgłoszenie
Napisano 3 Maj 201213 l comment_22065 No i czy nie ma problemu z robieniem tam specjalizacji Generalnie nie, aczkolwiek Duńczycy chcą głównie lekarzy już ze specjalizacją. a jak wygląda sytuacja z jezykiem na jakim poziomie trzeba go opanowac Na takim, żeby móc pracować w zawodzie. Przez pierwsze 2-3 miesiące da się jeszcze od biedy pociągnąć na angielskim, ale potem trzeba już gadać po ichniemu. Zazwyczaj firma rekrutująca organizuje bardzo intensywny kurs. Potem trzeba sobie radzić zazwyczaj samemu - na szczęscie gminy organizują kursy językowe bardzo korzystne cenowo. Sam język nie jest zły - gramatyka względnie prosta, problem sprawiać może jedynie wymowa (zwłaszcza jeśli kogoś rzucą w rejon Jutlandii gdzie część ludzi mówi w Sønderjysk). Zgłoszenie
Napisano 6 Maj 201213 l Autor comment_22100 no nic, bedzie trzeba próbować : ) Mysle ze nie zawadzi pochodzic na kurs dunskiego w Polsce podczas stazu Zgłoszenie
Napisano 21 Lipiec 201411 l comment_29906 jak to wszystko ugryźć? od czego zacząć? mam na myśli staranie się/rekrutowanie na specke w danii. jakies namiary? Zgłoszenie
Napisano 23 Lipiec 201411 l comment_29918 Najłatwiej pewnie wyjechać przez odpowiednią firmę, która się tym zajmuje, ale oni rekrutują głównie specjalistów, czasami osoby chętne rozpocząć specjalizację. Generalnie po załatwieniu papierów i nauczeniu się języka wysyła się aplikacje do różnych szpitali mających uprawnienia do prowadzenia specjalizacji i czeka się na odzew. Zaproszą na rozmowę kwalifikacyjną albo nie - to od niej zależy czy zostanie się przyjętym do pracy. Zgłoszenie
Napisano 5 Kwiecień 201510 l comment_31100 A jak jest ze stażem? Chcę wyjechać do Danii już na staż i zrobić tam speckę, ale kompletnie nie wiem do kogo mam się zwrócić. W sumie w sieci nie znalazłam żadnej konkretnej informacji na ten temat. Zgłoszenie
Napisano 28 Czerwiec 201510 l comment_31666 Duńczycy chętnie przyjmują lekarzy już ze spacjalizacją. Tak było w przypadku mojego kolegi. Wszyscy duńscy lekarze mówią po angielsku, jednka do pracy z pacjentami jest wymagany duński. Często zapewniają intensywny kurs duńskiego A życie to podobno bajka jednka duńczycy są mało otwarci i trudno nawiązać bliższe znajmości Zgłoszenie
Napisano 4 Sierpień 201510 l comment_31829 Tak jak wszędzie - jak sie dobrze zakręcisz to masz szansę na ogromne pieniądze. Jeżeli nie - będziesz na socjalu. Zgłoszenie