Napisano 5 Czerwiec 201213 l comment_22653 Czy orientuje się ktoś z Was kiedy można rozpocząć robienie doktoratu/podjąć studia doktoranckie? np. da się już na stażu? Czy zawsze studia doktoranckie kończą się doktoratem po którym ma się tytuł doktora np. nauk medycznych? Zgłoszenie
Napisano 5 Czerwiec 201213 l comment_22660 Z tego co wiem doktorat można rozpocząć na stażu. Ale wielu krytykuje ta postawę - ponieważ staż to staż, człowiek ma generalnie wakacje,a poza tym możemy zdecydować się w czasie trwania stażu na zmianę miejsca gdzie będziemy robić specjalizację i sytuacja trochę się komplikuje. Jeśli ktoś jest nastawiony konkretnie na daną klinikę i chce szybko skończyć doktor, czemu nie już na stażu. Zgłoszenie
Napisano 5 Czerwiec 201213 l comment_22668 A robiąc doktorat w jednym mieście trudno jest przenieść się do innego ? Słyszałem że doktorat można robić również eksternistycznie - prawda to ? Zgłoszenie
Napisano 6 Czerwiec 201213 l comment_22683 Z tego co wiem doktorat można rozpocząć na stażu. Na której uczelni? Na tych, które znam nie da się. Ot chociażby na ŚUMie przepisy są takie: "Na studia doktoranckie w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach może zostać przyjęta osoba, która spełnia łącznie następujące kryteria: [...] 4. ukończyła staż podyplomowy lub ukończy go najdalej do końca pierwszego miesiąca studiów doktoranckich, za wyjątkiem sytuacji, w której kandydat złoży pisemne oświadczenie, iż w czasie trwania studiów nie podejmie stażu podyplomowego (dotyczy lekarzy )." Słyszałem że doktorat można robić również eksternistycznie - prawda to ? Prawda Zgłoszenie
Napisano 7 Czerwiec 201213 l comment_22685 I jak to wtedy wygląda ? Co z ilością godzin dydaktycznych ? Zgłoszenie
Napisano 7 Czerwiec 201213 l comment_22689 we Wrocławiu też to wygląda tak że dopiero po stażu się zaczyna (rok akademicki na studiach doktoranckich rozpoczyna się od listopada), natomiast rekrutacja jest w maju kiedy się jest na stażu. Zgłoszenie
Napisano 7 Czerwiec 201213 l comment_22695 Co z ilością godzin dydaktycznych ? Nic. Wynosi zero. I jak to wtedy wygląda ? Wygląda to tak, że na wybranej uczelni składasz podanie o otwarcie przewodu doktorskiego ze stosownymi papierami. Trzeba podać tytuł pracy, wskazać osobę, która podejmie się być Twoim promotorem. Oczywiście trzeba mieć też tzw. dorobek naukowy czyli określoną ilość publikacji w czasopismie o zasięgu krajowym (zgodnie z prawem wystarczy jedna). Rada glosuje i dostajesz zgodę albo nie. Potem tylko egzaminy, obrona i po robocie. Zgłoszenie
Napisano 8 Czerwiec 201213 l comment_22706 u nas można od razu po skończeniu studiów, bo kolega na stażu obecnie jednocześnie zaczął studia doktoranckie i jest sobie asystentem w jednym z zakładów. EDIT:: a jednak nie - jest asystentem, a doktorat zacznie jak skończy staż, bo jednak też jest taki przepis. Zgłoszenie
Napisano 10 Czerwiec 201213 l Autor comment_22762 Na której uczelni? Na tych, które znam nie da się. To racja gdy chodzi o uczelnię medyczną. Ale studia doktoranckie można chyba również rozpocząć na innej uczelni, a tym samym tam robić doktorat. Np. Po studiach na CMUJ można później robić studia doktoranckie na wydziale informatyki, niemniej z uwagi na medyczne ujęcie tematu doktorat będzie z nauk medycznych... coś gdzies tak słyszałem Zgłoszenie
Napisano 10 Czerwiec 201213 l comment_22766 Np. Po studiach na CMUJ można później robić studia doktoranckie na wydziale informatyki, niemniej z uwagi na medyczne ujęcie tematu doktorat będzie z nauk medycznych... Nie będzie, bo wydział informatyki nie ma uprawnień do nadawania stopnia doktora w dziedzinie nauk medycznych. Zgłoszenie