Napisano 2 Wrzesień 201213 l comment_23513 Hej, robie właśnie test z LEPu - wrzesień 2011 i coś mnie zastanowiło. Pytanie nr 12. U pacjenta z długo utrzymującym się zespołem nerczycowym leczonym cyklosporyną występują zaburzenia lipidowe. W badaniach kreatynina 1,45, cholesterol całkowity 278, TG 308. Widać z tego, że przede wszystkim bardzo podwyższone są TG. Chol. całkowity też znacznie, ale nie dwukrotnie. Czemu w takiej sytuacji podawać tylko statynę skoro one słabo działają na TG? pozdro Zgłoszenie
Napisano 2 Wrzesień 201213 l comment_23514 ee tam, statyny najmocniej obniżają cholesterol, ale trójglicerydy również dobrze. Poza tym są lekami w dyslipidemiach u chorych z przewlekłą chorobą nerek (zwłaszcza prowastatyna i atorwastatyna). Mnie ta odp. nie dziwi osobiście. Zgłoszenie
Napisano 3 Wrzesień 201213 l comment_23522 Mnie też ona nie dziwi ;] U tego pacjenta lekiem z wyboru będzie prawastatyna albo fluwastatyna. Nad włączeniem fibratów moglibyśmy się zastanawiać przy TG powyżej 500mg/dl, ale podejrzewam, że nie spotkałoby się to z miłym przyjęciem ze strony nefrologa, który pacjenta leczy. Zgłoszenie