Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23633 Czytam właśnie Położnictwo Psychrembela i zastanawia mnie to zdanie: W 15% związków partnerskich w Niemczech RhD-ujemna kobieta spotyka RhD-ujemnego mężczyznę; zatem muszą się oni liczyć, że ich dziecko będzie RhD-dodatnie. Bez większego komentarza, ale co Wy o tym sądzicie? Wychodzi, że jestem głównym użytkownikiem tego działu Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23634 To nie jest jakiś błąd? Teraz ja zwątpiłam w umiejętność swojego myślenia... Ja wiem, że w matematyce 2 minusy dają plus, ale w genetyce to niekoniecznie tak działa... Zawsze sądziłam, że dwoje RhD-dodatnich, mimo że są "dodatni" muszą się liczyć z tym, że dziecko może być RhD-ujemne, ale odwrotnie? Chyba że coś tu źle przeczytałam, to mnie poprawcie Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23637 Jeżeli oboje rodzice są RhD dodatni mogą mieć RhD ujemne dziecko. W rodziców RhD ujemnych dziecko będzie RhD ujemne (pomijam tu możliwość mutacji). A konflikt serologiczny możliwy jest także gdy matka jest RhD+, a ojciec RhD-, oboje mają RhD+ albo oboje są RhD ujemni. Co do Pschyrembla to rzeczywiscie w mojej wersji książki też tak jest, możliwe, że to błąd w tłumaczeniu albo autor miał coś innego na myśli tylko miał problem z przelaniem tego na papier. Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23638 Też wydaje mi się, że to błąd, ale z drugiej strony rzuciłem okiem do Bręborowicza i notatek z zajęć - i widzę, każda Rh-ujemna ciężarna dostaje profilaktykę. Wynika stąd, że także wtedy gdy ojciec jest Rh-ujemny. Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23639 Też wydaje mi się, że to błąd, ale z drugiej strony rzuciłem okiem do Bręborowicza i notatek z zajęć - i widzę, każda Rh-ujemna ciężarna dostaje profilaktykę. Postępowanie bez sensu, potem są tylko jęki i stęki, że brakuje immunoglobuliny. Podstawą do podania immunoglobuliny powinny być zawsze wyniki badań kobiety i dziecka. Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23641 Podstawą do podania immunoglobuliny powinny być zawsze wyniki badań kobiety i dziecka. Robiłbyś specjalnie kordocenteze żeby zdecydować czy podać immunoglobulinę? Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23642 Mateusz pytasz o profilaktykę śródciążową czy podawanie immunoglobuliny po porodzie? Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23649 Mówie o śródciążowej - z tego co ja wiem, stosuje się ją po prostu u Rh-ujemnych. Zgłoszenie
Napisano 10 Wrzesień 201213 l comment_23651 Abstrahując od sensowności profilaktyki śródciążowej: Dajemy wszystkim Rh-ujemnym jeśli nie mają przeciwciał w teście PTA LISS, a istnieje ryzyko, że dziecko może być Rh-dodatnie. Mówiąc krótko jeśli ojciec jest Rh-ujemny to immunoglobuliny się nie daje. Co do kordocentezy - obecnie jeśli sytuacja tego wymaga szukamy w krwi matki DNA płodu i określamy czy posiada on gen RHD czy nie. Robi się to nawet w Polsce - wystarczy wysłać krew do IHiT. Zgłoszenie