Napisano 5 Listopad 201213 l comment_24348 Starając się uciec myślami od nauki patomorfy wpadłem na ciekawą zagwozdkę Jak wygląda kwestia posiadania posiadania auta osobowego a nawet sportowego jako pojazdu uprzywilejowanego niezbędnego do szybkiego dotarcia w miejsce wezwania Na pewno potrzeba zgody MSW tylko do jej wydania potrzeba REGON'u oraz wpisu z KRS lub zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej a z tego co wyczytałem na stronie któregoś z OIL'u lekarz jako wolny zawód nie prowadzi działalności gospodarczej . Temat trochę abstrakcja i w konwencji prawie że marzenia - mam prywatne-służbowe auto w którym zawsze mogę włączyć koguta Ale spotkaliście się z takim przypadkiem , wiecie "z czym się to je" Pozdrawiam Zgłoszenie
Napisano 6 Listopad 201213 l comment_24349 będziesz stwarzał w ten sposób zagrożenie w ruchu drogowym. poza tym będziesz wkurzać kierowców na czym ucierpią prawowici użytkownicy pojazdów uprzywilejowanych - PRM, straż pożarna i policja... Słyszałem o ratowniku medycznym który kupił w niemczech starą karetkę i jeździł po zakupy na sygnałach. Nie wiem jak się skończyła jego przygoda. Wiem, że zainstalowanie takich sygnałów w samochodzie bez pozwolenia (nie tylko samo używanie ich) naraża na areszt lub grzywnę -> patrz kodeks drogowy. Jeśli chodzi o używanie sygnałów bez potrzeby to w Warszawie jest to nagminne - często widzi się prywatne firmy transportu sanitarnego jeżdżące na sygnałach z pacjentami na dializy. One mają najczęściej wszystkie wymagane pozwolenia, ale nadużywają "kogutów" by nie stać w korkach. Największe przegięcie dotyczące sygnałów o którym słyszałem występuje w Moskwie, gdzie różni "bogaci" i "wpływowi" ludzie instalują sobie koguty na limuzynach i ignorują przepisy oraz innych kierowców. Niektórzy "kupują" sobie nawet odpowiednie pozwolenia. Wkurzeni na taką bezczelność ludzie wzięli sprawy w swoje ręce i obrzucają takie samochody jajami oraz specjalnie blokują ich przejazd. Jest sporo filmików na youtube pokazujących takie obywatelskie postawy. Zgłoszenie
Napisano 6 Listopad 201213 l Autor comment_24350 Ale ja piszę o sytuacji czysto teoretycznej i legalnej jako wykorzystywanie takiego pojazdu w celu dojazdu do pacjenta na wizyte Zgłoszenie
Napisano 6 Listopad 201213 l comment_24354 Na pewno potrzeba zgody MSW tylko do jej wydania potrzeba REGON'u oraz wpisu z KRS lub zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej a z tego co wyczytałem na stronie któregoś z OIL'u lekarz jako wolny zawód nie prowadzi działalności gospodarczej . Zastanawiam się gdzie to wyczytałeś. Indywidualna/grupowa praktyka lekarska (specjalistyczna też) jest działalnością gospodarczą. Z racji tego, że jej prowadzenie wymaga spełnienia specjalnych warunków zalicza się ją do tzw. działalności regulowanej. Mówi o tym ustawa o zawodzie lekarza i lekarza dentysty. Ale ja piszę o sytuacji czysto teoretycznej i legalnej jako wykorzystywanie takiego pojazdu w celu dojazdu do pacjenta na wizyte Pytanie tylko jak dojazd do pacjenta na wizytę ma się do ratowania życia lub zdrowia. W przypadku takiego zagrożenia odpowiednim organem jest pogotowie ratunkowe - Ty pacjentowi nie pomożesz, bo nie dysponujesz odpowiednim sprzętem i warunkami aby owego pacjenta we właściwy sposób dostarczyć do szpitala. Podobnie zresztą sądzi NSA wydając orzeczenia w podobnych sprawach. Przykład masz np,. tutaj: Organ rozpoznając wniosek ustalił w oparciu o pismo Narodowego Funduszu Zdrowia Oddziału Wojewódzkiego w L., z dnia 11 maja 2011r., że do prawidłowej realizacji umów wnioskodawcy nie muszą posiadać pojazdu uprzywilejowanego. Realizują umowy w rodzaju ambulatoryjna opieka specjalistyczna, która odbywa się w miejscu udzielania świadczeń , ewentualnie w miejscu zamieszkania pacjenta (wizyta domowa). W przypadku stwierdzenia przez lekarza bezpośredniego zagrożenia życia, transport do szpitala odbywa się przy udziale zespołu ratownictwa medycznego. http://www.naszawokanda.pl/orzeczenie/tllsd/wsa,VII-SA-Wa-2652-11,ruch_drogowy/ Zgłoszenie
Napisano 6 Listopad 201213 l Autor comment_24358 Dziękuję za odpowiedź Tego własnie oczekiwałem , konstruktywna opinia poparta przykładem Opierałem się na http://www.oil.org.pl/xml/oil/oil67/gazeta/numery/n2003/n200303/n20030307 I. Lekarze świadczący usługi w ramach prywatnych praktyk lekarskich nie prowadzą działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy z dnia 19.11.1999 r., prawo działalności gospodarczej, wykonują natomist wolny zawód Zgłoszenie
Napisano 7 Listopad 201213 l comment_24368 Linkowany przez Ciebie artykuł pochodzi z 2003 roku - niedług ostuknie mu 10 lat, w międzyczasie nieco się zdeaktualizował. Przede wszystkim w 2011r. weszła w życie ustawa o działalności leczniczej, w myśl której działalność lecznicza stała się działalnością gospodarczą regulowaną. Ta prowadzona w ramach indywidualnych praktyk lekarskich też. Zgłoszenie
Napisano 7 Listopad 201213 l Autor comment_24371 Linkowany przez Ciebie artykuł pochodzi z 2003 roku - niedług ostuknie mu 10 lat, w międzyczasie nieco się zdeaktualizował. Dlatego pytam bo łatwiej jest odpowiedzieć osobom będącym na bieżąco z aktami prawnymi niż szukać od podstaw ( i nie chodzi tu o lenistwo bo poprawki do ustawy znaleźć można , ale jak przytaczacie osobna ustawa zmieniła status ) Zgłoszenie
Napisano 7 Listopad 201213 l comment_24377 Dlatego pytam bo łatwiej jest odpowiedzieć osobom będącym na bieżąco z aktami prawnymi niż szukać od podstaw ( i nie chodzi tu o lenistwo bo poprawki do ustawy znaleźć można , ale jak przytaczacie osobna ustawa zmieniła status ) Nikt od Ciebie nie wymaga, żebyś znał prawo na wylot, po to są w końcu studia prawnicze Co prawda po nich też różnie bywa, widziałem absolwentów nie potrafiących napisać prostego pisma procesowego, ale są to racze (podobnie jak w naszym zawodzie) wyjątki od reguły., Niemniej jednak te podstawowe ustawy związane z naszym zawodem znać trzeba, bo jak wiadomo nieznajomość prawa szkodzi. Poza tym nie ma tych przepisów aż tak dużo, a ich znajomość czasami ratuje skórę. Wiem, że na studiach w zasadzie tego nie uczą i trzeba ogarnąc samodzielnie, ale wydaje mi się, że naprawde warto. Zgłoszenie
Napisano 7 Listopad 201213 l Autor comment_24378 Staram się , jak można przeczytać w poście tytułowym , temat powstał jako przerwa w nauce do kolosa wiec tak troche leniwie i na szybko Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Zgłoszenie
Napisano 26 Listopad 201213 l comment_24609 A mi sie wydaje ze niezaleznie od prawa, nie ma takiej potrzeby - jak jest sprawa na prawde ostra, zagrozenie zycia, to jest karetka. Inne sytuacje moze zaopatrzyć lekarz, wcale nie jadąc na sygnale. Inna kwestia ze sa zapewne miejsca gdzie dojazd karetki trwa za dlugo. Zgłoszenie