Napisano 9 Styczeń 201313 l comment_25188 Co powiecie na temat eWUŚ? Jestecie za czy przeciw? Gosy pacjentów s zdecydowanie podzielone. Zgłoszenie
Napisano 9 Styczeń 201313 l comment_25193 Może jestem wąsko myślący ale jakie są wady ? Wiadomo od razu kto jest ubezpieczony , nie trzeba papierków sprawdzać/nosić a jbc trzeba przyjąć oświadczenie Zgłoszenie
Napisano 9 Styczeń 201313 l comment_25198 ebedziebe, może pacjentom i jest łatwiej, ale nie wiem czy lekarzom... jak w przychodni rejestratorka źle coś sprawdzi i wpisze pacjenta jako ubezpieczonego, a w rzeczywistości nim nie będzie, to za pomyłkę płaci lekarz (co prawda nie wiem czy tak nie było też wcześniej, wiem jak ma być teraz). Aha, pacjentom leżącym w szpitalu trzeba sprawdzać eWUŚa CODZIENNIE - pozdrowienia dla myślących inaczej. Zrozumiałabym przy przeskoku miesiąca, ale codziennie jest dla mnie co najmniej bezsensowne. Wady pewnie wyjdą w trakcie. Na razie trudno coś więcej wyrokować. Zgłoszenie
Napisano 10 Styczeń 201313 l Autor comment_25208 Ja się często spotykam z opinią, że to pieniądze wyrzucone w błoto. Szczerze mówiąc tak nie uważam - pacjentom jest wygodniej - to fakt, bo przecież nawet, jak "wyskoczą na czerwono", a są ubezpieczeni, to wypisują oświadczenie i tyle. godzia - już poprzednio było tak, że za usługę medyczną wykonaną na pacjencie nieubezpieczonym musiał płacić lekarz. Nie wiem jakie były praktyki w większych przychodniach, ale w małych, tylko z jednym lekarzem, to on musiał płacić całość, więc wyobraź sobie te kwoty, jak w miesiącu kilku takich przychodziło... Co do tego sprawdzania nieustannie ubezpieczenia - przyznaję, że to dość idiotyczne. Ale generalnie większość tych problemów nie istnieje, jeśli masz dobry program do zarządzania przychodnią. Ja korzystam z takiego, który na dwa dni przed wizytą SAM (!) sprawdza ubezpieczenie umówionych pacjentów i w razie wykrycia jakiś błędów, wysyła komunikat, by rejestratorka zadzwoniła do nich i poprosiła o przyniesienie potwierdzenia. Zgłoszenie
Napisano 15 Styczeń 201313 l Autor comment_25290 Ogólnie, czy jako przyszli/początkujący lekarze planujecie/zamierzacie korzystać lub już korzystacie z komputerów i sieci w pracy. Tzn. wyrażę się jeszcze inaczej - czy mając na to wpływ, chętniej wpisujecie recepty, zapisujecie historię leczenia za pomocą komputera czy raczej preferujecie klasyczne kartoteki w brązowych kopertach? Zgłoszenie
Napisano 15 Styczeń 201313 l comment_25294 gdybym nawet miała wybór (bo pewnie jak skończę studia to już w większości miejsc będą kompy i sieć, choć mogę się oczywiście zaskoczyć) to i tak pisałabym na komputerze (pewne wyobrażenie mam z ostatnich praktyk na internie). Ma to jeden niewątpliwy plus - z drukowaną historią choroby nie ma problemu z rozczytaniem, o co biega Zgłoszenie
Napisano 15 Styczeń 201313 l comment_25296 Wygląda obiecująco jednak sądzę, że warto poczekać i wstrzymać się z oceną. Każdy nowy system (na całym świecie) wymaga okresu rozruchu by dostrzec i poprawić ewentualne błędy czy braki. W trakcie przygotowywania czegoś takiego nie da się przewidzieć w gronie kilkunastu osób wszystkich możliwych sytuacji korzystając nawet z najlepszych symulatorów. Przekreślanie czy wielbienie eWUSia zaledwie kilka dni po jego uruchomieniu to lekka przesada. Oceniać go będziemy mogli gdzieś za pół roku, bo wtedy wszystko powinno sprawnie hulać. Jeśli nie będzie-można zacząć wieszać psy Zgłoszenie
Napisano 16 Styczeń 201313 l Autor comment_25305 white zgadzam się z Tobą. Ale wiesz, z pacjentami nie ma takiego czasu - oni oceniają teraz i już. Zwłaszcza, jeśli system nie zadziała poprawnie. Zgłoszenie
Napisano 16 Styczeń 201313 l comment_25308 Tzn. wyrażę się jeszcze inaczej - czy mając na to wpływ, chętniej wpisujecie recepty, zapisujecie historię leczenia za pomocą komputera czy raczej preferujecie klasyczne kartoteki w brązowych kopertach? Zdecydowanie wolę wszelkie formy elektronicznej dokumentacji - są po prostu o wiele wygodniejsze. Poza tym nie ma problemu z odczytaniem tego co napisali koledzy i problemów z poprawianiem recept. Pracując jeszcze w Pl przezyłem wprowadzenie systemu komputerowego i wiem, że nawet sceptycy z czasem przekonują się do takich rozwiązań. Zgłoszenie