Napisano 9 Styczeń 201313 l comment_25197 Witam, Czytając artykuł neurofizjologiczny na temat dobowych zegarów biologicznych w przyśrodkowej części podwzgórza, natknęłam się na takie zestawienie: PER2::LUC. Wiem, że luc oznacza w tym wypadku lucyferazę, ale na temat per2 nie mogę znaleźć żadnych informacji ( nie w języku polskim, artykuł jest po angielsku). Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w zrozumieniu, czym jest per 2 i co oznacza w zestawieniuz z luc. Zgłoszenie
Napisano 9 Styczeń 201313 l comment_25204 A możesz dać linka do artykułu? PER2 to jakieś białko zapewne, ale trzeba w kontekście przeczytać Zgłoszenie
Napisano 10 Styczeń 201313 l Autor comment_25209 Oczywiście http://www.molecularbrain.com/content/2/1/28 Przy okazji zapytam jeszcze, czy ktoś wie, czym jest metoda Extracellular Recording, która również jest stosowana w badaniach. Będę naprawdę wdzięczna za pomoc Zgłoszenie
Napisano 11 Styczeń 201313 l comment_25226 http://en.m.wikipedia.org/wiki/PER2 Tutaj masz cos o per2 O Extracellular Recording napisze kilka slow po dyzurze Czyli jutro popoludniu no chyba ze ktos mnie uprzedzi. Pozdrawiam, Patryk Zgłoszenie
Napisano 15 Styczeń 201313 l comment_25302 Przepraszam za opuznienie ale man troche zamieszania na kursie I w pracy. Postaram sie cos napisac jutro/pojutrze Zgłoszenie
Napisano 20 Styczeń 201313 l comment_25374 Elektroda wprowadzana do mozgu wykryje aktywnosc elektryczna, ktora jest generowana przez neurony w sasiedztwie koncowki elektrody. Elektrody maja wielkosc ok 1 mikrometra i moga wykryc aktywnosc tylko jednego neuronu. Rejestrowanie w ten sposob nazywamy ,,single-unit"(nie bardzo wiem jak to akurat przetlumaczyc). Jest to podobne do potencjalow czynnosciowych rejestrowanych wewnatrzkomorkowo jednak maja mniejsze sygnaly(zwykle ok 1mV). W ten sposob nagrywana jest wiekszosc nagran pojedynczych neuronow. Gdy koncowka jest nieco wieksza, to elektroda rejestruje aktywnosc kilku neuronów wtedy nazywamy to (multi-unit). Multi najczesciej jest uzywane u przytomnego pacjenta i rejestruje zmiany w discrete(odrebny, oddzielny, nieciagly) obszarze mozgu podczas normalnej aktywnosci. Jezeli zastosujemy jeszcze wieksza koncowke to wtedy nie jestesmy w stanie rozroznic aktywnosci poszczegolnych neuronow ale nadal mozemy nagrywac potencjal pola generowanego przez aktywnosc wielu komorek. Wydaje mi sie ze to wystarczy by zrozumiec extracellular recording, jezeli mialbys jeszcze jakies pytania, to pytaj. Przepraszam za czas oczekiwania i za brak polskich znakow, ale niestetty moj laptop ich nie posiada. Pozdrawiam, Patryk R. Zgłoszenie
Napisano 22 Styczeń 201313 l comment_25399 Polecam sie na przyszlosc. A gdybys potrzebowal jakiegos tlumaczenia czy cos to odezwij sie na pw. Zgłoszenie