Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio przez media przewinęła się postać Kim Suozzi 23 letniej studentki neurobiologi która zmarła na nowotwór mózgu lecz przed śmiercią uzbierała środki na zamrożenie swojego ciała by czekało na postęp medycyny .

Krioprezerwacja występuję jako zachowanie całego ciała badź jedynie mozgu (neuroprezerwacja )

Co o tym sadzicie ?

Napisano

niezły biznes. Może by się tym zająć po studiach?

Miałbym mniejsze wyrzuty sumienia niż np. sprzedając cudowną namagnetyzowaną wodę leczącą raka :)

Napisano
  • Autor

Ale czemu w ogóle miałbyś wyrzuty sumienia ?

Co złego/nie etycznego jest w tym procesie ?

Myślicie że uda się kiedyś wskrzesić takie osoby ?

Napisano

trudno się naprawia komórki rozerwane przez tworzące się wewnątrz kryształki lodu. A tych komórek jest kilka miliardów więc moim zdaniem sprawa przegrana - przynajmniej przez najbliższe 100 lat. A niestety niewiele osób ma tyle pieniędzy, żeby było ich stać na zamrożenie przez setki lat - w końcu taka "lodówka" musi gdzieś stać, być podłączona do prądu albo innego ciekłego azotu no i ktoś musi pilnować, żeby nikt jej nie ukradł na złom.

Napisano
  • Autor

Ale w komórkach nie tworzą się kryształy lodu- polecam chodź by zapoznać się z niedługim artykułem na wikipedi

Koszt to od 30 000 USD  w górę

Napisano

bez sensu jak dla mnie. I co, to ciało ma czekać powiedzmy 100 lat na postęp medycyny? Nie masz żadnych znajomych ani rodziny, wszyscy umarli, świat jest 100 lat do przodu, nie możesz się nijak odnaleźć. Już nawet abstrahując czy by się to dało zrobić - czy by się to zrobić chciało?

Napisano

jakoś mnie twierdzenia zawarte w tym artykule nie przekonują bo kłócą się z moją wiedzą cytofizjologiczną i histologiczną.

Wikipedia:

Organizacje krioniczne stosują krioprotektanty (rozprowadzane poprzez naczynia krwionośne) w celu zmniejszenia szkód mechanicznych i chemicznych wywołanych przez lód. Mają one usunąć i zastąpić wodę wewnątrz komórek substancją zapobiegającą zamrożeniu.

A niby jak to działa? Jak zastąpić wodę wewnątrzkomórkową, zewnątrzkomórkową jakimś innym płynem jeśli człowiek już nie żyje? Bardziej wyobrażam sobie wypełnianie nim pod ciśnieniem łożyska naczyniowego - ale z drugiej strony po śmierci krew krzepnie w sieci włośniczek i bardzo utrudnia przepływ.

Nie jestem przekonany...