Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wąski wycinek czy doza uniwersalności

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo w dzisiejszych czasach jak i na przestrzeni ostatnich wielu lat dąży się do ciągłego zawężania specjalizacji.

Ale spróbujmy oderwać się od tego i zastanowić się co chcielibyśmy robić(bez względu czy jest to możliwe to zastosowania )

Pasuje wam zajmowanie się bardzo wąską "działką" czy wolelibyście mieć duży przekrój przypadków ?

Ciągnie Was do wysokospecjalistycznych ośrodków czy może snujecie marzenia o małej społeczności gdzie musieliście zapewnić opiekę w szerokim spektrum przypadków ?

Aspekt dostępu do dóbr wielkomiejskich, zarobków itd pomińmy,skupmy się nad aspektem samej pracy

Napisano

Myślę, że od zawężania specalizacji już nie uciekniemy... Np: w UK można znaleźć już takie cuda jak ortopeda, ktory operuje tylko bark i twierdzi, że kolana nie zoperuje, bo nie umie;) W mojej opinii trochę szkoda, bo co to za frajda operować przez całe życie tylko bark, wątrobę, kolano czy prawy jajnik i czy jest wowczas sens kończyć 6-letnie studia i 5/6-letnią speckę?

Na pewno bycie specjalistą w bardzo wąskiej dziedzinie jest równoznaczne z dobrymi zarobkami, bo jak robi się przez kilka lat tylko jedną rzecz to ma się ją opanowaną do perfekcji i minimalizuje się ryzyko powikłań, co przyciąga pacjentów. Pytanie czy żeby "stukać" przez większość życia jeden zabieg trzeba kończyć medycynę. Może w przyszlości bardziej ekonomiczne będzie utworzenie kierunków typu "rekonstrukcja ACL - dzienne licencjackie, 3-letnie" ;p

Napisano
  • Autor

Ale oderwijmy się od realiów pracy

Podyskutujmy o wewnętrznych pragnieniach, można stukać 1-2 zabiegi i być z tym pogodzonym ale jednocześnie myśleć że fajnie byłoby robić coś innego (bez realnej kwestii spełnienia tej myśli )

M90 -jak chciałbyś pracować ? Nie jak będziesz, nie jak możesz ale jak chciałbyś ?

Napisano

Dla pełnej jasności - jestem kobietą ;)

Ja nie chciałabym zamknąć się w bardzo wąskiej dziedzinie tzn. operować tylko trzustkę albo znieczulać tylko pacjentów neuro. Jak dla mnie jest to ograniczające lekarsko i po prostu nudne. Z jednej strony czasy omnibusów na pewno minęły ale przegięcie w drugą stronę też jest, moim zdaniem, niedobre.

Napisano
  • Autor

Radko piszesz w formie 1 osoby czasowniki które by wskazywały na płeć, teraz już będę wiedział

Ale znów piszesz że czasy omnibusów minęły ale temat nie dotyczy stanu faktycznego a jedynie wewnętrznych chęci i wyimaginowanego świata gdzie można być kim tylko się chce

Ale rozumiem  że wybrałabyś coś pomiędzy 

Napisano

Po prostu chciałabym być specjalistą w swojej dziedzinie w pełnym jej zakresie, a nie zawężać się do bardzo wąskiej jej podspecjalizacji. I tyle.

A Ty? Chciałbyś być Leonardem czy może coś węższego?;p

Napisano
  • Autor

Nie wiem 

Wizja przyszłości zawsze kojarzyła mi się z nowoczesnym dużym szpitalem , konkretnym oddziałem itd ale chyba było to podświadomie narzucone realami dzisiejszego świata

A kiedy próbuje się wyzbyć racjonalizmu , nie myśleć o tym jakie warunki miałyby dzieci , jak daleko byłoby do sklepów jakie zarobki ma lekarz rodzinny to koncepcja spokojnego życie w jakimś idyllicznym miasteczku gdzie jest się po prostu lekarzem z dużym przekrojem przypadków ma w sobie pewną dozę magii

Napisano

ja w przyszłości chciałabym być specjalistą od czegoś konkretnego, aby każdy wiedział, że z tym to tylko do niej, bo jest w tym świetna. ale z drugiej strony żeby być super specjalistą uważam, że trzeba mieć też porządną i ugruntowaną wiedzę ogólną. zamykając się na jedną dziedzine, nie można być z tyłu z innymi, bo dlaczego miałby na tym ucierpieć pacjent?