Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Cześć

jestem dopiero studentem II roku i chciałbym was prosić o porady na temat tego jak pisać prace naukową, jak znaleźć temat na nią - ogólnie wszystkie rady w temacie pisania prac jak i działalności naukowego na uczelni lub w kołach naukowych będą bardzo cenne :)

Napisano

Wydaje mi się, że w okresie studiów raczej jest bardzo mało prawdopodobne, aby student sam "wymyślił" temat jakiejś pracy naukowej, która będzie innowacyjna i będzie wnosiła do medycyny coś, o czym nikt na świecie jeszcze nie mówił.

Warto więc zacząć od działalności w kole naukowym i podłączenia się do już trwającego projektu badawczego przy danej klinice - wtedy np. będziesz odpowiedzialny za fragment pracy, zbieranie i analizę danych, badanie grupy pacjentów itp. Samodzielnie natomiast możesz napisać Case Report, czyli opis ciekawego przypadku, ale do tego też należy nawiązać współpracę z jakąś kliniką, do której dany pacjent trafił, co najłatwiej zrobić poprzez koła naukowe.

Napisano

Wydaje mi się, że w okresie studiów raczej jest bardzo mało prawdopodobne, aby student sam "wymyślił" temat jakiejś pracy naukowej, która będzie innowacyjna i będzie wnosiła do medycyny coś, o czym nikt na świecie jeszcze nie mówił.

Gdyby tak było, to studenci nie dostawaliby Diamentowych Grantów - owszem, ciężko o to, ale o ile student jest zainteresowany tematem, może on wymyśleć temat naprawdę ciekawy i warty wyższych środków.

Napisano
  • Autor

Myślicie, że warto się już na 2 roku zapisać do jakiegoś koła naukowego?

A co do przyłączenia się do jakiegoś projektu badawczego, to rozumiem, że powiedzą mi co i jak mam robić?

Bo ja kompletnie nie wiem jak to ma wyglądać. Jak ktoś ma jeszcze jakieś porady to poproszę:D

Napisano

Ja bardzo negatywnie podchodzę do pisania prac -dla-samego-pisania-, moim zdaniem powinno to wypływać bezpośrednio z zainteresowań i wnosić coś ciekawego, bo później się mnożą właśnie takie bezsensowne artykuliki studenckie; jeśli już to rzeczywiście lepszy jest case report.

Sama chodziłam w zeszłym roku na koło naukowe, ale byłam nastawiona tylko na dyżury w szpitalu, kontakt z pacjentem i dowiadywanie/uczenie się jakiś nowych rzeczy.

Ale co kto lubi oczywiście...

Napisano

ale o jakie rady i chodzi? mam ci napisać jak masz napisać prace naukową? albo jaki temat wybrać?

Praca naukowa bierze się z zainteresowania jakimś tematem, który nie został do tej pory zgłębiony. Nie da się przystąpic do tego z marszu. Trzeba mieć jakąś konkretną, specjalistyczną wiedzę z danego kawałka medycyny.

Zacznij od koła naukowego, chodź na spotkania, rozmawiaj z lekarzami. znajdź coś co Cię interesuje, pogłębiaj wiedzę a pomysł sam przyjdzie. Pamiętaj tylko, ze studenci w klinikach często są wykorzystywani jako tania siła robocza napędzająca czyjeś doktoraty. Generalnie nauka w Polsce kuleje bo nie ma na nią kasy. Efektem są wtórne prace powielające badania sprzed lat, pseudodoktoraty, pseudokongresy naukowe i pseudokliniki. Wielu moich znajomych pisało jakieś prace mimo, że nie mieli zielonego pojęcia o zagadnieniach, które poruszali ani dziedzinach medycyny które obejmowały. Potem prezentowali je na kongresach, wklejali abstrakty do suplementów i dziwili sie po co to robili skoro i tak nie ma to żadnego znaczenia.

Ja nigdy nie miałem zapędów naukowych, wolałem w kołach uczyć się medycyny w praktyce.