Napisano 24 Wrzesień 201312 l comment_27933 Cześć jestem dopiero studentem II roku i chciałbym was prosić o porady na temat tego jak pisać prace naukową, jak znaleźć temat na nią - ogólnie wszystkie rady w temacie pisania prac jak i działalności naukowego na uczelni lub w kołach naukowych będą bardzo cenne Zgłoszenie
Napisano 24 Wrzesień 201312 l comment_27934 Wydaje mi się, że w okresie studiów raczej jest bardzo mało prawdopodobne, aby student sam "wymyślił" temat jakiejś pracy naukowej, która będzie innowacyjna i będzie wnosiła do medycyny coś, o czym nikt na świecie jeszcze nie mówił. Warto więc zacząć od działalności w kole naukowym i podłączenia się do już trwającego projektu badawczego przy danej klinice - wtedy np. będziesz odpowiedzialny za fragment pracy, zbieranie i analizę danych, badanie grupy pacjentów itp. Samodzielnie natomiast możesz napisać Case Report, czyli opis ciekawego przypadku, ale do tego też należy nawiązać współpracę z jakąś kliniką, do której dany pacjent trafił, co najłatwiej zrobić poprzez koła naukowe. Zgłoszenie
Napisano 24 Wrzesień 201312 l comment_27938 Wydaje mi się, że w okresie studiów raczej jest bardzo mało prawdopodobne, aby student sam "wymyślił" temat jakiejś pracy naukowej, która będzie innowacyjna i będzie wnosiła do medycyny coś, o czym nikt na świecie jeszcze nie mówił. Gdyby tak było, to studenci nie dostawaliby Diamentowych Grantów - owszem, ciężko o to, ale o ile student jest zainteresowany tematem, może on wymyśleć temat naprawdę ciekawy i warty wyższych środków. Zgłoszenie
Napisano 26 Wrzesień 201312 l Autor comment_27954 Myślicie, że warto się już na 2 roku zapisać do jakiegoś koła naukowego? A co do przyłączenia się do jakiegoś projektu badawczego, to rozumiem, że powiedzą mi co i jak mam robić? Bo ja kompletnie nie wiem jak to ma wyglądać. Jak ktoś ma jeszcze jakieś porady to poproszę Zgłoszenie
Napisano 26 Wrzesień 201312 l comment_27967 Ja bardzo negatywnie podchodzę do pisania prac -dla-samego-pisania-, moim zdaniem powinno to wypływać bezpośrednio z zainteresowań i wnosić coś ciekawego, bo później się mnożą właśnie takie bezsensowne artykuliki studenckie; jeśli już to rzeczywiście lepszy jest case report. Sama chodziłam w zeszłym roku na koło naukowe, ale byłam nastawiona tylko na dyżury w szpitalu, kontakt z pacjentem i dowiadywanie/uczenie się jakiś nowych rzeczy. Ale co kto lubi oczywiście... Zgłoszenie
Napisano 26 Wrzesień 201312 l comment_27971 ale o jakie rady i chodzi? mam ci napisać jak masz napisać prace naukową? albo jaki temat wybrać? Praca naukowa bierze się z zainteresowania jakimś tematem, który nie został do tej pory zgłębiony. Nie da się przystąpic do tego z marszu. Trzeba mieć jakąś konkretną, specjalistyczną wiedzę z danego kawałka medycyny. Zacznij od koła naukowego, chodź na spotkania, rozmawiaj z lekarzami. znajdź coś co Cię interesuje, pogłębiaj wiedzę a pomysł sam przyjdzie. Pamiętaj tylko, ze studenci w klinikach często są wykorzystywani jako tania siła robocza napędzająca czyjeś doktoraty. Generalnie nauka w Polsce kuleje bo nie ma na nią kasy. Efektem są wtórne prace powielające badania sprzed lat, pseudodoktoraty, pseudokongresy naukowe i pseudokliniki. Wielu moich znajomych pisało jakieś prace mimo, że nie mieli zielonego pojęcia o zagadnieniach, które poruszali ani dziedzinach medycyny które obejmowały. Potem prezentowali je na kongresach, wklejali abstrakty do suplementów i dziwili sie po co to robili skoro i tak nie ma to żadnego znaczenia. Ja nigdy nie miałem zapędów naukowych, wolałem w kołach uczyć się medycyny w praktyce. Zgłoszenie