Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

1. Jestem z Krakowa i chcę studiować na UJ, czy trzeba wnieść jakąś opłatę na wstępie?

2. Dawniej słyszałem: "chcesz być na UJ-cie? 100% z biologii!" Jak to wygląda w praktyce, ile mniej więcej trzeba mieć procent?

3. Jak ważna jest matura z matematyki? Wystarczy podstawowa?

4. Czy fizyka również jest istotna?

5. Ile mniej więcej płaciliście za książki i podręczniki na studiach?

6. Czy chemia (biolchemia i pochodne) na medycynie straszy?

Napisano

Po kolei

1) Opłata za rekrutację jest jednorazowa- ok. 80 PLN

2) Zależy od roku- generalnie dla 3 przedmiotów można sobie pozwolić na odroinę mniej wyśrubowane wyniki. Pełne 100% ma tylko garstka laureatów olimpiad

3 i 4)-jak masz coś zdawać, zdawj na rozszeżony

5) Jak się pokręcisz przy bibliotece, to nic. Bochenka na kilogramy, na starszych latach dobrze jest być wcześnie, bo jest ich zawsze za mało. Nowe podręczniki są drogie, ale czasem da się obyć na notatkach i prezentacjach, albo kupić używane. Dobrze jest popytać się kolegów jak uczelniane sylabusy mają się do praktyki. 

6) Nikt chyba ich nie lubi, ale laborki bywają fajne. Wszystko jest do przejścia.

Napisano
  • Autor

Nie zamierzam zdawać fizyki. Chciałbym wiedzieć, czy wiedza z tej dziedziny jest istotna.

Napisano

Chciałbym wiedzieć, czy wiedza z tej dziedziny jest istotna.

Nie jest.

Napisano

Chciałbym wiedzieć, czy wiedza z tej dziedziny jest istotna.

Nie jest.

Nie do końca sie zgodzę. Jeśli biofizyki uczysz się "na pałę" to owszem nie jest. Ale jeśli chcesz coś z niej zrozumieć, to niestety. Później są takie sytuacje, że 80% roku nie rozumie zasad działania metod obrazowania jak USG, RTG, TK, MRI, ich zalet i ograniczeń. I lekarze robiący USG dopplerem, ruszający głowicą i dziwiący się, że im nie wychodzi....

Napisano
Ale jeśli chcesz coś z niej zrozumieć, to niestety. Później są takie sytuacje, że 80% roku nie rozumie zasad działania metod obrazowania jak USG, RTG, TK, MRI, ich zalet i ograniczeń.

To, że nie rozumieją nie wynika zazwyczaj z tego, że mieli problem z fizyką w szkole :> Wynika to zazwyczaj z faktu, że nie chciało im się otworzyć książki do radiologii albo przelecieli początkowe rozdziały bez zagłębiania się w to co autor tam napisał ;]

Studenci mają zresztą przede wszystkim problemy z odróżnieniem CT od MRI, a w przypadku MRI z określeniem czy sekwencja jest T1 czy T2 zależna.

I lekarze robiący USG dopplerem, ruszający głowicą i dziwiący się, że im nie wychodzi....

Osobie, która nie umie zrobić badania nawet dr z fizyki nie pomoże.

Napisano

Ale jeśli chcesz coś z niej zrozumieć, to niestety. Później są takie sytuacje, że 80% roku nie rozumie zasad działania metod obrazowania jak USG, RTG, TK, MRI, ich zalet i ograniczeń.

To, że nie rozumieją nie wynika zazwyczaj z tego, że mieli problem z fizyką w szkole :> Wynika to zazwyczaj z faktu, że nie chciało im się otworzyć książki do radiologii albo przelecieli początkowe rozdziały bez zagłębiania się w to co autor tam napisał ;]

Studenci mają zresztą przede wszystkim problemy z odróżnieniem CT od MRI, a w przypadku MRI z określeniem czy sekwencja jest T1 czy T2 zależna.

I lekarze robiący USG dopplerem, ruszający głowicą i dziwiący się, że im nie wychodzi....

Osobie, która nie umie zrobić badania nawet dr z fizyki nie pomoże.

Oczywiście, że są tacy, którym się nie chce otworzyć podręcznika i próbować cokolwiek zrozumieć. Ale są też tacy, którzy bardzo by chcieli, ale brak im podstaw z fizyki z liceum.

Co do dopplera - nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Mnie chodziło o to, że gdyby ten lekarz rozumiał ideę tego badania, to by takiego błędu nie zrobił. Wyuczyć się na pałę i zapomnieć po jakimś czasie to każdy głupi potrafi.

Ja ogólnie jestem za fizyką podczas rekrutacji na studia medyczne. Daje jakiś poziom abstrakcji i odsiewa osoby, które nie potrafią myśleć.

Napisano

Osoby, które nie potrafią myśleć abstrakcyjnie odsiewałaby filozofia, a nie fizyka podstawowa ;) Już lepsza jest matematyka, bo to chociaż ci się do czegoś przyda. Fizyka na takim poziomie na jakim jest na medycynie jest spokojnie do opanowania w trakcie studiów. Co do dopplera to tu najważniejsza jest praktyka, a nie teoria, bo choćbyś była wnuczką Dopplera i znała całe jego dziedzictwo to bez zbadania kilkudziesięciu/kilkuset pacjentów swoją wiedzę teoretyczną możesz sobie wsadzić w... kieszeń ;)

Napisano
  • Autor

Co do Dopplera i fizyki w zakresie badań w/w - kupiłem sobie "związki fizyki z medycyną"  gdzie jest rozdział dopplerowi poświęcony, wraz ze wzorem na szybkość przepływu krwi :D

Nie rozumiem, dlaczego będąc w klasie biol-chem nie mogę się uczyć właśnie takiej fizyki. Zamiast tego mam astronomię....

Napisano

Na potrzeby tego postu zakładam, że jeszcze jesteś na początku liceum i zwyczajnie nie rozumiesz o czym piszesz.

(wdech, wydech, trzy posty skasowane)

Nie ma opcji, żebyś nie miał w efektu dopplera. Po prostu nie ma- jest to rzecz tak podstawowa i używana w tylu dziedzinach wiedzy, łącznie z eksploracją kosmosu, że nie ma prawa jej nie być. Tyle, że nie podadzą wzoru na prędkość krwi, a każą sobie wyprowadzać z ogólnych zasad mierzenia prędkości płynącej cieczy. Na tym etapie potrzebna jest ogólna wiedza, która ewentualnie pozwoli wam szukać własnej drogi, a nie specjalistyczne kawałki, z których bez podstaw guzik zrozumiecie.

Oka

Ryzyk-fizyk-hobbysta