Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

A tak z innej beczki spytam - jakie polecacie materiały do nauki medycznego angielskiego? ;) na studiach byłam w grupie z lektoratem z francuskiego; ostatnio zauważyłam, że mimo, iż zasadniczo nie mam problemu z komunikowaniem się ze światem po angielsku, to jednak mój język specjalistyczny z zakresu medycyny dość mocno kuleje mimo obejrzenia wszystkich sezonów House'a ;)

Napisano

Skoro komunikujesz się po angielsku dobrze, to znaczy że głównie musisz poznać słówka medyczne. 

Ostatnio kupiłam sobie "Słownik terminologii medycznej polsko-angielski, angielsko-polski; podręczne kompendium dla personelu medycznego" wyd. Level Trading. Kieszonkowy słownik, ale jest w nim dużo przydatnych medycznych słówek oraz zwroty używane w specyficznych sytuacjach, np. pytania dotyczące wywiadu okołoporodowego itd. Przyznam, że ta pozycja przypadła mi do gustu. Ja ją kupiłam w Empiku, więc jeśli Ci się poszczęści i słownik będzie na półce, możesz pójść i sobie obejrzeć.

Tym czytanie podręczników w języku angielskim też sporo daje.

• 1 month later...
Napisano

Słownik + artykuły anglojęzyczne w necie. Świetnie na język robią wykłady po angielsku, a w Polsce też spokojnie na takie trafisz, tylko to zazwyczaj wydatek no i są z konkretnej dziedziny. Na początku jest ciężko, ale uczysz się nieporównywalnie szybciej niż z książek, przynajmniej ja mam takie odczucia.

Napisano

Zależy, jeden uczy się lepiej ze słuchu, drugiemu przychodzi to łatwiej jak ma to wszystko przed oczyma. Nie da się wszystkich wrzucić do jednej beczki :P

Napisano

I ile trzeba zapłacić za dobrą książkę do medycznego angielskiego?

• 5 weeks later...
Napisano

a może po prostu może ktoś polecić jakąś szkołę, która zajmuje się takimi angielskim specjalistycznym o ile jest coś takiego w ogóle. 

Napisano

ja powiem ze swojej strony, mnie podratowały fiszki bardzo, jako tako potrafiłem mówić, ale brakowało mi słownictwa, fiszki są genialne!

• 7 years later...
Napisano

Niestety ja akurat takiego języka angielskiego aż nie potrzebuję i w sumie to dopiero chcę zacząć swoją przygodę z tym językiem obcym. Udało mi się zapisać na naukę języka angielskiego online w https://lincoln.edu.pl/online/ więc w następnym tygodniu dopiero będę zaczynał pierwsze lekcje.

• 3 months later...
Napisano

Gdy jeszcze chodzi o sam język obcy to ja należę do osób, które bardzo lubią o nim czytać. Spodobało mi się to co znalazłem na stronie https://turbotlumaczenia.pl/blog/jaka-jest-najlepsza-wtyczka-do-tlumaczenia-stron-na-wordpressie-poznaj-top-9/ i muszę dodać, że faktycznie odpowiednia wtyczka do tłumaczenia strony internetowej jest również bardzo ważna.