Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana lekarza POZ

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Może ktoś z Państwa orientuje się czy można zmienić lekarza POZ podczas trwania świadczenia rehabilitacyjnego? 

Lekarz POZ wmawia mojej mamie, ze ma raka i został jej rok życia. A swą ''diagnozę'' stawia po samych wynikach krwi, co mnie osobiście doprowadza do furii, gdyż moja mama płacze. 

Zus odesłał do NFZ, a NFZ z kolei stwierdza, że to nie do nich, a Zusu.. 

Napisano

Ja dopiero zaczynam swoją przygodę, ale jestem niemal pewien że Pani może tego dokonać :)

Napisano

Można zmienić.

Świadczenie rehabilitacyjne jest świadczone przez poradnię rehabilitacyjną na podstawie papieru wypisanego przez lekarza. Taki dokument ma oczywiście jakiś tam termin ważności, ale jest podbity i ważny, więc nie zobowiązuje Cię (czy mamę) do korzystania przez okres jego ważności tylko z danego lekarza, który to zaświadczenie wypisał.

Napisano

Świadczenie rehabilitacyjne jest świadczone przez poradnię rehabilitacyjną na podstawie papieru wypisanego przez lekarza.

Rys, skoro w sprawę wplątany jest ZUS to chodzi zapewne o świadczenie rehabilitacyjne rozumiane jako kasa, którą ZUS wypłaca przez okres max 12 miesięcy tym, którzy wykorzystali już okres zasiłkowy, a rokują powrót do pracy (czyli nie nalezy im się renta).

Zmiana lekarza POZ nie jest sprawą ZUS - pacjent ma prawo zmienić lekarza, bo gwarantują mu to odpowiednie przepisy i może to robić nieograniczoną ilość razy. W takim wypadku pobiera się dokumentację od starego lekarza i dostarcza nowemu, który od momentu zmiany wystawia wszystkie niezbędne zaświadczenia - włączając te, których wymaga ZUS. W razie potrzeby wypełni też formularz N-9.

Co do obecnego lekarza rodzinnego - jeżeli rzeczywiście to tak wygląda rozważyłbym wysłanie pisma do Okręgowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej.

Napisano

Moje małe zboczenie, słyszę świadczenie myślę usługa medyczna.

Pointa taka sama - lekarza rodzinnego można zmienić zawsze i wszędzie, bo od czasu upadku kas chorych nie przypominam sobie sytuacji w których ktokolwiek miał z tym jakiekolwiek problemy (ale mogę się mylić).

Napisano

Rys różnie z tym bywa :>

Sama zmiana jest prosta - wypełnia się deklarację w nowym POZ i tyle. Lekarz może jej oczywiście nie przyjąć; na ogół przyczyną są limity narzucane przez NFZ.

Najczęściej problemy pojawiają się już po zmianie - pacjent powinien uzyskać od poprzedniego lekarza swoją dokumentację medyczną i tutaj niekórzy rzucają kłody pod nogi, czaaaasami kończy się to w OILu i wtedy sprawa rozwiązuje się błyskawicznie.

• 2 months later...
Napisano

Dokumentacje medyczna pozwalaja jedynie skserowac na własny koszt :)

• 2 months later...
Napisano

Generalnie swojego lekarza POZ możesz zmienić w każdej chwili. Wystarczy wypełnic tylko nowa deklarację i gotowe. Może spróbuj kiść do jakiegoś kompetentnego lekarza prywatnie. Wtedy będziecie mieli pewność co do choroby.

Napisano

Po ch prywatnie do POZtu?? Takie cebulowe myslenie, jak zaplace, to bedzie lepiej, najlepiej dac w lape. Lekarze-stare komuchy jeszcze to nakrecaja. Zmien lekarza POZ, znajdz lepszego, moze poszukaj info w necie, jakichs opinii (chociaz tu tez sa albo skrajnie zle, albo skrajnie dobre, ciezko wykminic, ktora jest prawdziwa). Jak bedzie niekompetentny - zglos to i... zmien jeszcze raz.

• 1 month later...