Napisano 14 Listopad 201411 l comment_30441 Jak wyżej. Co sądzicie? (Dla niezorientowanych: zapisy w niej, sprytnie przepchnięte bez konsultacji ze środowiskiem lekarskim, zakładają m.in. brak możliwości zmiany rezydentury na którą już raz się zakwalifikowaliśmy - można raz ze względów zdrowotnych - oraz brak możliwości przeniesienia się do innego województwa np. po dwóch latach i kontynuowanie spec. w dotychczasowym, rezydenckim trybie). Zgłoszenie
Napisano 14 Listopad 201411 l comment_30442 Może dzięki temu ludzie nie będą zajmować miejsc na mojej internie, żeby przezimować Zgłoszenie
Napisano 15 Listopad 201411 l comment_30443 Kawa - a co powiesz o przypadkach osób które chciały się dostać na np. hematologię, ale okazało się że w danym postępowaniu jest 0 miejsc rezydenckich? Normalnym ruchem jest pójście na internę, która i tak przez 3 lata wygląda tak samo, by później przejść na hematologię w momencie gdy pojawią się miejsca. Dlatego jestem całkowicie przeciwny założeniom tej ustawy - moim zdaniem osoby które ustaliły takie przepisy chyba długo szybowały w przestworzach i spadły z dużej wysokości na głowę. Jeśli chcą zredukować ilość osób przeskakujących pomiędzy specjalizacjami - ok, można to zrobić, wprowadzając np. ograniczenie do 1 (ewentualnie 2) zmian, tudzież wprowadzić ograniczenie czasowe. Ale całkowicie ich zabronić? Chore. Zgłoszenie
Napisano 15 Listopad 201411 l Autor comment_30444 Nie podoba mi się też zakaz zmiany rezydentury między województwami - ja rozumiem, że w założeniu prawdopodobnie chodzi o to, żeby specjaliści zostawali tam, gdzie ich brakuje. ALE w życiu są różne sytuacje (małżeństwo, zmiana miejsca pracy małżonka, ciężka choroba kogoś z rodziny, COKOLWIEK) i blokowanie tej możliwości jest zwyczajnie nie fair. Przywiązanie chłopa do ziemi! Zgłoszenie
Napisano 15 Listopad 201411 l comment_30445 Dokładnie, przywiązanie chłopa do ziemi, podoba mi się to określenie. Ale będzie jeszcze gorzej. Nie zdziwiłbym się, gdyby studenci, którzy zaczęli medycynę w tym roku będą musieli odpracować swoje rezydentury Czyli przywiążą chłopa do ziemi jeszcze po rezydenturce. Zgłoszenie
Napisano 21 Listopad 201411 l comment_30465 Ja jestem egoistką i myślę pod swoim kątem, a wtedy ta ustawa jest korzystna xD No ale dla tych, co się z nią nie zgadzają: https://www.facebook.com/groups/1525014677736570/ Proszę Zgłoszenie
Napisano 23 Listopad 201411 l comment_30472 Kawa - a co powiesz o przypadkach osób które chciały się dostać na np. hematologię, ale okazało się że w danym postępowaniu jest 0 miejsc rezydenckich? Normalnym ruchem jest pójście na internę, która i tak przez 3 lata wygląda tak samo, by później przejść na hematologię w momencie gdy pojawią się miejsca. zgadzam się w 100%,zastanawiam się w takim razie po co stworzyli system modułowy,zmiana w obrębie danego modułu powinna być zawsze możliwa Zgłoszenie