Napisano 21 Maj 201510 l comment_31559 Robię chirurgię dziecięca - zabiegi poszczególne trwają bardzo różnie. Od kilku minut do wielu godzin. Wczoraj np. stałem z małymi przerwami przy stole od 8 rano do 22 wieczorem. Mysle, że na swoje wątpliwości musisz sam odpowiedzieć - na ile jesteś w stanie walczyć z bólem rekompensując sobie to ciekawością zabiegów i tym, że bedziesz mógł w przyszłości robić coraz więcej. Podejrzewam, że dużo mogą dać też ćwiczenia fizyczne - np. basen. pozdr ps. Nie musisz mi tu "panować" Mateusz jestem Zgłoszenie
Napisano 21 Maj 201510 l comment_31561 Sądzę, że każdy z chirurgów sam zna swoje ograniczenia. Mój znajomy dużo ćwiczy i to mu bardzo pomaga, dodatkowo pończochy przeciw żylakowe. Zgłoszenie
Napisano 23 Maj 201510 l comment_31573 Wczoraj np. stałem z małymi przerwami przy stole od 8 rano do 22 wieczorem. O, a cóż to za zabieg? ; ) IMO w pracy chirurga kondycja fizyczna, wypracowana i ciągle podtrzymywana jest bardzo ważna. No i długotrwałe utrzymywanie wymuszonej, niefizjologicznej pozycji potrafi dać w kość. Sam jestem strasznym lebiegą i te kilka krótkich zabiegów, przy których robiłem za drugą asystę, nieźle mnie wymęczyło fizycznie. Na szczęście schorzenia chirurgiczne nie leżą w kręgu moich zainteresowań, przez co nie wybieram się na tą specjalizację - wolę jako internista spokojnie i wygodnie posiedzieć sobie na krześle za biurkiem ; ) Zgłoszenie