Napisano 28 Maj 201510 l comment_31593 Witam Wybrałem medycynę, i zamierzam ją zdać dobrze i sprawnie. Mój aktualny wybór uczelni to Wrocław i Śląsk (Zabrze). Moje pytania kieruję do studentów, którzy mają chwilkę i mogliby mi odpowiedzieć. 1. W jakich językach prowadzona jest terminologia medyczna? Mam na myśli anatomię, histologię, etc. W języku polskim, łacińskim i angielskim? Czy też łacina już wypada z obiegu? Czy mam się uczyć wszystkich nazw i terminów medycznych we wszystkich trzech językach? 2. Nie do końca wiem, jak działają studia z perspektywy technicznej, jako gdyż jedyne porównanie mam z liceum i wstecz, ale jakie języki są obecne? Czy różni się to między uczelniami? Polski jak i angielski umiem biegle. Nie znam i nie interesuje mnie żaden inny, jednakże jeśli taki niemiecki czy inny okaże się obowiązkowy, to lepiej jak już teraz zacznę nadrabiać. 3. Słyszę o systematyczności jako podstawie nauki, jednakże słyszałem również, że uczenie się znacznie wcześniej niż egzamin sprawia, że wiedza "nagle wylatuje z głowy". Nasuwa mi to swego rodzaju wniosek polecanego podejścia "zakuć, zdać, zapomnieć", którego brzydzę się jak nie wiem co. Biorąc pod uwagę, że zamierzam wdrożyć (dotychczas ich nie stosowałem) metody mnemotechniczne by sprawnie manewrować takimi ilościami informacji, to czy faktycznie tak jest? Innymi słowy, chcę umieć sporo intuicyjnie (holistycznie), a nie tylko sztucznie na pamięć. Czy takie podejście to zbędna strata czasu w kwestii ukończenia pomyślnie studiów medycznych? 4. Ponownie, nie wiem jak to działa z technicznego punktu widzenia, ale można zdawać zaliczenia wcześniej niż jest to w terminie? Oczywiście chodzi przede wszystkim o teoretyczne, praktyka wymaga czasu. Innymi słowy, zdać rok w pół roku? (Tak, wiem, przeceniam swoje możliwości ) Dziękuję za poświęcony mi czas. Jeżeli przyjdzie mi coś jeszcze do głowy, to dodam. Z nadzieją czekam na odpowiedzi Pozdrawiam Zgłoszenie
Napisano 28 Maj 201510 l comment_31595 1. Ja już studia kończę ale za moich czasów był polski + łacina. Teraz podobno jest też angielski. Z moejj perspektywy, warto ogarnąć terminy po łacinie, bo terminologia anglosaska to łacińskie człony z angielskimi końcówkami. Ale to w jakim języku masz terminy na koło ustala uczelnia i tego się trzymaj. 2. U mnie był jeden język obcy na pierwszych dwóch latach i można było wybrać między angielskim, niemeickim i francuskim. Nikt tego wyboru nei narzucał, chociaż 95% wybrała angielski. 3. Nauka anatomii, histologii, biochemii działa trochę na zasadzie 3Z ale tego nie da się uniknąć. Materiał pamięciowy jest gigantyczny, a wiedza na późniejszych latach studiów wykorzystywana może w 10%. Sam zobaczysz, że np: anatomii nie da się nauczyć w stopniu odpowiednim do zdania egzaminu bez szczypty owej systematyczności i zakucia na blachę Co do metod mnemotechnicznych to znam parę osób, któe sobie chwalą. Ja nie stosuję, a mimo to przedmiotów linicznych nigdy nie uczyłam się "na pamięć". To już kwestia osobniczych preferencji. 4. Generalnie to nie. Po pierwsze, materiału jest tak dużo na pierwszym roku, że nawet nie przyjdzie Ci do głowy, że chciałbyś zdawać wcześniej Po drugie, uczelnie medyczne są wybitnie mało elastyczne i terminy kolokwiów są, z reguły, niezmienne, a pierwsze dwa lata studiów służą głównie zdyscyplinowaniu studentów i wszyscy mają głęboko w nosie czyjeś osobiste ambicje. "Ordnung muss sein" Oczywiście, istnieje instytucja "zerówki", czyli wcześniejszego terminu egzaminu ale na nią, z reguły, trzeba sobie zasłużyć dobrym ocenami z kolokwiów etc. I dotyczy tylko egzaminów, a nie zaliczeń. Zgłoszenie
Napisano 28 Maj 201510 l Autor comment_31596 Dziękuję za odpowiedź Oczywiścię, w imię zasad statystyki, miłoby było gdyby ktoś jeszcze dorzucił swoje trzy grosze Zgłoszenie
Napisano 28 Maj 201510 l comment_31597 Generalnie wiedza jest na tyle ogromna i w wiekszosci na poczatku malo przydatna, ze zzz jest po prostu jedenym rozwiazaniem. Po prostu z normalnym mozgiem nie da sie wszystkiego nauczyc na logike itp. i zdac. Na jakichs klinicznych przedmiotach mozna spokojnie zazwyczaj. Co do jakichs metod mnemotechnicznych to generalnie to tez nauka bezmyslowa na pamiec, tylko zaniast listy rzeczy do nauczenia masz jakies skojarzenia i wierszyki. Jak masz kilkadziesiat takich raz na jakis czas to spoko, ale jak masz kilkaset stron pelnych informacji na kazde zaliczenie to raczej malo sensowna opcja. Ale co kto lubi. Co do wczesniejszego zdawania to generalnie mala szansa, bo z reguly zalicza sie po odbyciu przedmiotu, no a ten trwa. Najwyzej mozna sobie skrocic sesje przedterminami. A co do jezykow, to niektore uczelnie na anacie chca ang, niektore lacine, a chyba i sa takie co oba. Generalnie laca jest fajna, slodko znac taki elytarny jezyk lekarsko-prawniczy, no ale na ile przydatna...? Chirurdzy czesto pisza cos po lacinie, ale mnie to malo obchodzi ;D A uczyc sie lacy dlatego, ze na jej podstawie angielski latwiejszy to chyba sztuka dla sztuki. Ja sie uczylam laciny i poza mianownictwem anatomicznym na razie mi sie jakos szczegolnie nie przydala. Zgłoszenie
Napisano 28 Maj 201510 l comment_31598 3Z to za mało... 4Z (Zakuć, Zdać, Zapić, Zapomnieć) Generalnie z językami na studiach się nie ma co napalać ... Nauka języka na studiach to głównie nauka słownictwa. Jeżeli chcesz wycisnąć z języka coś więcej to dla ambitnych zostaje literatura w języku obcym lub ewentualna samodzielna nauka po godzinach. Co do systematyczności to różnie to bywa = są ludzie co budzą się na sam koniec i dają radę. Co do wczesnego terminu zdawania to można by próbować z indywidualnym trybem studiowania ale ku temu trzeba mieć jakieś konkretne powody = to, że ktoś chce to za mało. Zresztą i tak roku akademickiego to nie przyspieszy. Zawsze Ci co idą na studia mają pełen zapał, który w trakcie studiów po prostu opada, takie naturalne zjawisko, które sięga każdego. Nie ma co być nadgorliwym i czekać na każdy etap po kolei Zgłoszenie
Napisano 29 Maj 201510 l Autor comment_31599 Jeśli o język chodzi, to głównie na myśli miałem to, że jak nie znam innego języka obcego prócz angielskiego to nie będę miał problemów z tego powodu. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Myślę, że zrozumiałem. Pozdrawiam. Zgłoszenie
Napisano 29 Maj 201510 l comment_31601 Raczej nie. Znam sporo osob tylko ang i ucza sie tylko ang ^^ Zgłoszenie