Napisano 3 Luty 201610 l comment_32791 Cześć Jestem teraz na pierwszym roku medycyny i zastanawiam się czy opłaca się mieć dobre oceny. Wiadomo, że kosztuje to wiele czasu i wysiłku. Ale czy oceny pomogą potem dostać się na jakąś dobrą specjalizację, czy ogólnie dadzą jakieś późniejsze ulgi? Czy lepiej rozwijać się w kierunku, który mnie interesuje, czy uczyć się wszystkiego? Pytam również w kontekście wyższych lat? Zgłoszenie
Napisano 3 Luty 201610 l comment_32792 jak chcesz startować na doktorat to fajnie mieć wyższą średnią. W Łodzi rozlokowywanie stażystów po szpitalach odbywa się wg średniej, nie wiem jak w innych izbach, ale pewnie w wielu podobnie. Na speckę raczej nie sądzę, żeby się średnia miała przydać. a ogólnie uważam, że warto się w miarę uczyć wszystkiego (choć rozumiem, że to trudne, też jestem zielona np. z orto czy neurologii), ale nie wiadomo na jakim SORze czy innym NPLu kiedyś wylądujesz chociaż teoria często jest ulotna i te X czasu po nauce nie ma już po niej śladu, a i z rzeczywistością lubi się rozminąć... Zgłoszenie
Napisano 3 Luty 201610 l comment_32794 W pomorskim też po średniej, ale wystarczyło mieć powyżej 4,0, by być w miarę pewnym miejsca (no może poza kliniką). Na pocieszenie powiem, że ludzie w małych szpitalach na zadupiach byli najbardziej zadowoleni ze stażu wśród moich znajomych Plus ewentualnie, jeśli interesuje cię doktorat. Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201610 l Autor comment_32796 Czyli nie warto przejmować się ocenami?Lepiej robić swoje Wieć rozumiem , że ocena na dyplomie ( średnia ze wszystkiego) nie ma żadnego znaczenia? Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201610 l comment_32797 Ma znaczenie tak jak już zostało napisane : staż, doktorat. Ewentualnie może tryb poza-rezydencki. Zgłoszenie
Napisano 4 Luty 201610 l comment_32798 No i najważniejsze - stypendium tylko te kilka stówek miesięcznie jest wartych tych ocen Staż zawsze gdzieś zrobisz, a do doktoratu lepiej zrobić jakąś pracę niż ryć na jakąś historię medycyny czy inne histologie Zgłoszenie
Napisano 10 Luty 201610 l Autor comment_32819 A to chodzi o staż wakacyjny , czy ten na 6 roku studiów? Zgłoszenie
Napisano 11 Luty 201610 l comment_32824 Ale Pan minister głośno zapowiada że staż powróci. Zgłoszenie