Napisano 4 Styczeń 20179 l comment_33955 Witam serdecznie. Jestem tu nowa. Nie jestem lekarzem ani studentką medycyny, lecz tłumaczką, która zajmuje się tłumaczeniem tekstów z różnych dziedzin, w kierunkach PL>EN>EN, DE>PL>DE, DE>EN i sporadycznie na esperanto. Medycyna należy do mojej ulubionej i najlepiej by było, gdybym tłumaczyła teksty tylko z tej dziedziny, bo przy tego rodzaju tekstach pracuję z największą pasją. Praca nie jest ściśle lingwistyczna, lecz także zahacza o detektywistykę, gdyż muszę dekodować te wszystkie Wasze skróty i bazgroły I tu mam taką propozycję współpracy - będę Was pytać w sprawach wątpliwych. W zamian, gdyby to kogoś interesowało, mogę odpowiedzieć na wszelkie pytania dot. osób niesłyszących (jestem taką osobą), głuchoty, niedosłuchu, audiologii, języka migowego (btw, uczyłam kiedyś polskiego języka migowego na WUM - studentów protetyki słuchu), kultury Głuchych etc. Zgoda? Jeśli tak, to mam pierwsze pytanie. Tłumaczę na niemiecki kartę informacyjną dot. pacjentki, która miała ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego, usunięto jej ten pęcherzyk. W zaleceniach napisano "Pacjentka zgłosi się po wynik badania HP". I tu mam pytanie, co oznacza skrót HP, bo znalazłam, że może to być i badanie histopatologiczne, jak i badanie w celu wykrycia Helicobacter pylori. Zależy pewnie od merytorycznego kontekstu, ale tu już wysiadam... Na marginesie dodam, że nieładnie tak przedmiotowo pisać o pacjentce w zaleceniach. Przynajmniej w moim odczuciu, a też bywam pacjentką Zgłoszenie
Napisano 5 Styczeń 20179 l Autor comment_33964 Troszkę się pospieszyłam z poprzednim pytaniem, gdyż w tych papierach (całe 2 pliki papierów), które tłumaczę, znalazł się stosowny wynik badania histopatologicznego, więc było to niejako potwierdzenie dla skrótu HP. Ale teraz w tym wyniku mam dalsze niejasności. Chodzi o skrót "cz". Kojarzy się ze słowem "część", ale całość nie za bardzo układa mi się w sens. Oto fragment z tymi skrótami: "Pęcherzyk dł. 10 cm, ściana gruba, sadłowata, błona śluzowa zniszczona 2xcz. Marg. cięcia chir. 1xcz." Zgłoszenie
Napisano 6 Styczeń 20179 l Autor comment_33968 Nikt nie ma pomysłu na to "cz"? No trudno. Ale może ktoś będzie rozumiał, jaka to jest aorta "następująca"? Tak lekarz napisał, a nie ma tej frazy w internecie, więc się zastanawiam, czy chodzi tu o aortę wstępującą, czy następującą? Przypuszczam, że to pierwsze, ale nie mam pewności, Kontekst: "Inne choroby stwierdzona niedomykalność zastawki aortalnej, poszerzenie aorty następującej oraz łagodny przerost lewej komory, EF 75% - w stałej kontroli kardiologicznej." Zgłoszenie
Napisano 6 Styczeń 20179 l Autor comment_33970 Już znalazłam w innym dokumencie - chodziło o aortę wstępującą Zgłoszenie