Napisano 21 Styczeń 20179 l comment_34049 Witam, jestem w 1 klasie liceum. Myślę nad medycyną, ale nie tylko: w grę wchodzi też biotechnologia, dietetyka. Moja mama jest pielęgniarką więc trochę orientuję się jak wygląda praca w szpitalu. Kiedyś nie chciałam zostać lekarzem ale będąc w liceum coraz bardziej mi się to podoba. Na korki będę chodzić od 2 klasy- z biologii i chemii. I pojawia się pytanie. W marcu muszę wybrać rozszerzenia które będę realizować od 2 klasy. Oczywiście biologia i chemia obowiązkowo, ale co oprócz tego? Nie dam sobie rady chyba na matmie, a przeglądając przedmioty rekrutacyjne na różnych uczelniach widziałam że wystarczy podstawa z matmy (którą planuję bardzo dobrze zdać). Chciałabym rozszerzać angielski. Lubię go bardzo i dobrze mi idzie, ale nie wiąże przyszłości tylko z tym. Czy na medycynę muszę zdawać rozszerzoną fizykę? Wydaje mi się że obowiązkowo biologia i chemia- bo to najważniejsze, a reszta (matma, fiza) to już nie jest konieczna. Zastanawiam się nad biol-chem-fiz-ang albo biol-chem-ang. Jednak wolałabym to drugie rozwiązanie Wydaje mi się że to wystarczy np do Poznania? Zgłoszenie
Napisano 21 Styczeń 20179 l comment_34050 Na kierunki medyczne z reguły nie trzeba fizyki, czasem można na medycynę wymiennie z chemią czy matematyką. Na inne kierunki raczej nie. Na biotechu pewnie warto się troche w fizyce orientować, ale to wystarczy wiedza z lekcji, nie trzeba matury zdawać. Zgłoszenie
Napisano 21 Styczeń 20179 l comment_34051 Wszystko zależy od uniwersytetu. Podstawą jest biologia i chemia, na niektórych uczelniach jest to jedyny wymóg, ale są też takie, gdzie pojawia się fizyka i matematyka. Przykładowo jeśli chodzi o UJ, to liczy się rozszerzenie/podstawę z matematyki. W Łodzi liczy się podstawę/rozszerzenie z fizyki lub matematyki, dokładnie to samo jest w Olsztynie, ale w Białymstoku wystarczy tylko biologia i chemia. Co do Poznania, to tak jak w Białymstoku, jednak tam liczy się jeszcze średnią. Także wydaje mi się, że dużo lepszą alternatywą jest profil biol-chem-fiz-ang. Co do biotechnologii, to na Twoim miejscu już bym ją odrzuciła. Mimo, że jest to nauka stosunkowo młoda i jest na nią teraz olbrzymi hype, to wcale nie jest ona aż taką dobrą perspektywą w Polsce. Żeby nie robić reklamy tutaj, podsyłam Ci w wiadomości prywatnej link do dobrego artykułu o sytuacji w biotechnologii . Zgłoszenie
Napisano 21 Styczeń 20179 l comment_34052 W Poznaniu liczy się srednia, ale tylko u tych, co mają liczbę punktów równą progowi ostatecznemu, a więc jako tzw. warunek. Jak masz nawet punkt więcej niż minimalny próg, to wchodzisz nawet ze średnią 2.0 Zgłoszenie
Napisano 21 Styczeń 20179 l Autor comment_34053 Dziękuję bardzo za odpowiedzi A lepszy poziom jest w Poznaniu czy we Wrocławiu? Bo najbardziej te miasta mnie interesują Zgłoszenie
Napisano 21 Styczeń 20179 l comment_34054 Zależy czego. Co do biotechu i dietetyki, to nie mam pojęcia, co do lekarskiego, to zupełnie bez róznicy. Czytałam kiedyś opinie studentów i na obu uczelniach jest mniej więcej tyle samo opinii "u nas jest zajebiście, nic się nie robi, samo chlanie" i "u nas jest tragedia, uwalają 50% roku, wszyscy poprawki, patologia, bochenek na pamięć". Zgłoszenie
Napisano 26 Styczeń 20179 l comment_34068 Biologia + chemia, szkoda sobie majmą głowe zawracać Zgłoszenie
Napisano 3 Grudzień 20187 l comment_41851 A jak to jest w końcu z tą fizyką? Dużo uczelni wymaga, ale nie wszystkie. lepiej zdawać? Zgłoszenie
Napisano 23 Maj 20196 l comment_42186 Dużo uczelni medycznych oczekuje 3 przedmiotów do rekrytacji. Oczywiście biologia, chemia rozszerzona ale także fizyka lub matematyka rozszerzona. Uznają punkty z podstawowych matemetyki lub fizyki ale przeliczane są i jest ich ogólnie mniej do rekrutacji. Zgłoszenie