Napisano 16 Listopad 201114 l comment_4840 Hej, czy ktoś z Was brał kiedyś dziekankę? Chciałem się dowiedzieć przede wszystkim czy jest łatwo uzyskać na nią zgodę czy trzeba jakoś specjalnie argumentować? Czy może wystarczy pójść i zgłosić, że się ją bierze? Po powrocie nie ma problemu? Będę wdzięczny za wszelkie rady! pozdrawiam Zgłoszenie
Napisano 18 Listopad 201114 l comment_4855 Myśle, że uzasadnienie pod tytułem "wzgledy finansowe" załatwi sprawę, gdyz jest to powod istotny, a nikt nie będzie raczej drążył tego delikatnego tematu. Nie spotkałem sie z przypadkiem,zeby ktos nie dostał urlopu, gdy sie o niego ubiegał. Najlepiej bedzie sprawdzic dokladnie porcedure w regulaminie studiów, tam beda wszczególnione przypadki kiedy dziekan może/nie może odmowic urlopu i do kiedy nalezy zglosic sie z podaniem. Nie są to informacje potwierdzone, ale słyszałem ,że biorąc urlop krócej pracuje sie do wieku emerytalnego i emeryture w zwiazku z tym faktem otrzymuje sie niższą o kilka procent? Zgłoszenie
Napisano 25 Styczeń 201214 l comment_20167 Sam jestem po dziekance. Wygląda to tak że zaczynając studia każdy ma przywilej wzięcia roku dziekanki z zachowaniem praw studenta. Rok i nie więcej - jeśli więcej - wtedy traci się prawa studenta i wchodzi na status zawieszenia studiów - do 4 lat max ( po 4 latach automatyczne skreślenie z listy) - i potem trzeba składać podanie o ponowne przyjęcie - a to leży już w gestii kollegium dziekańskiego. Więc nigdy nie wiadomo. Z tego co wiem - dziekanke bierze się kiedy chce po 1 roku i z jakiego powodu chce. Nieistotne. Pzdr. Zgłoszenie