Napisano 22 Listopad 201114 l comment_4951 Nie spodziewam się znaleźć na nowo powstałym forum zbyt dużo osób obeznanych w temacie, ale spróbuję: Jak w Gorzowie wygląda sprawa rezydentury/specjalizacji/stażu podyplomowego? Jakie są możliwości, jakich nie ma, gdzie się zwykle robi kursy itd. itp. Wielkie z góry dzięki za wszelkie informacje. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201114 l comment_5007 Z doświadczenia starszych kolegów: Staż jest owocny. W zależności od zainteresowań można robić dużo lub też nie Załóżmy jednak, że traktujemy staż poważnie. Przy odrobinie chęci na każdym oddziale można nauczyć się czegoś porzytecznego, a co najważniejsze - nie siedzy się tylko w papierach, lecz ma realny kontakt z pacjentem. Można ułożyć sobie program jak nam wygodnie, generalnie idą na rękę. Duży plus - co miesiąc ok 200zł do wydania na książki/sprzęt medyczny/scrubsy. Jednorazowo może nie dużo, ale po roku można zgromadzić fajną biblioteczkę do specjalizacji Kursy są niestety w Zielonej Górze... Rezydentura/specjalizacja - jak w całym województwie, z drobnymi wyjątkami witają z otwartymi ramionami. W stosunku do ilości chętnych zazwyczaj jest nadmiar miejsc, a jeżeli ktoś się nie załapie, zawsze można się dogadać o tymczasowy etat. Okres tak przepracowany jest potem wliczany do specjalizacji, więc nic się nie traci. Ogólnie na większości oddziałów brakuje młodych. Może masz pytania do konkretnych specjalizacji? Aktualnie chyba najtrudniej w Gorzowie zrobić ginekologię i kardiologię, bo są zajęte wszystkie miejsca szkoleniowe. Zgłoszenie
Napisano 24 Listopad 201114 l Autor comment_5015 Wnioskując po moim roku rozpoczęcia studiów, specka czeka mnie najwcześniej za ~4 lata, więc wszystko się może pozmieniać, jednak jakiś już tam pogląd mam, za co serdecznie dziękuję Zgłoszenie
Napisano 25 Listopad 201114 l comment_5028 Zmieniać się będzie i to sporo Co roku robię praktyki w Gorzowie, więc na bierząco śledzę zmiany i muszę przyznać, że w 90% są na lepsze. Oczywiście wciąż jest dużo do zrobienia, w czym władze województwa niestety nie pomagają, wręcz szkodzą, ale powoli może to wszystko wyjdzie na prostą. Ja myślę poważnie o specjalizacji w GW - raz, że są całkiem niezłe możliwości, przyzwoite zaplecze sprzętowe i różnorodność zabiegów (bo o chirurgię mi chodzi), dwa - ograniczona konkurencja w związku z małą ilością specjalizujących się (czyli duże prawdopodobieństwo przebywania na bloku operacyjnym ), trzy - znacznie korzystniejszy wskaźnik zarobki/wydatki. Ostateczną decyzję podejmę za rok na stażu Zachęcam do robienia w Gorzowie praktyk - porównując ze znajomymi, którzy siedzieli na klinikach, naprawdę więcej na tym korzystałam Zgłoszenie