Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

MedFor.me - Medycyna. AI. Obiektywnie

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto wyjechać do pracy do USA?

Featured Replies

Napisano

Jest jeszcze jedna rzecz która mnie nurtuje. Myślę że jest to duży temat do dyskusji, dlatego zakładam jako nowy.

Czy warto zostawić dom rodzinny, Polskę i... tutejszą służbę zdrowia i wyjechać za Wielką Wodę?

Z jednej strony zostawia się średnio działający system służby zdrowia, słabe zarobki przynajmniej dla początkujących tj. zaraz po studiach i bardzo różnie działający system szkolenia gdzie jak dotąd z mojej obserwacji tylko 30% młodych rezydentów jest zadowolona z systemu szkolenia, a pozostałe 70% bardzo średnio. Wybiera się zdecydowanie lepsze zarobki, lepiej działający system zdrowia i system szkolenia możliwe tylko że z mniejszą ilością wolnego czasu.

Ale z drugiej strony zostawia się dom, rodzinę i kontakt wyłącznie telefoniczny/internetowy bo częstsze wizyty są mało możliwe. No i do tego odłączenie się od tutejszej medycyny, brak możliwości wyrabiania sobie niezbędnych kontaktów i uczestniczenia w zmianach jakich ostatnio dużo w medycynie (mówię bardziej o tych pozytywnych).

Możliwe że ktoś z Was już miał takie dylematy i przemyślenia. Jeśli można to proszę się podzielić :) Prośba zarówno dla tych co pozostali jak i tych co jednak wyjechali.

• 2 weeks later...
Napisano

Na plus:

- W USA kształconych jest rocznie bodajże około 20 tys lekarzy, z kolei miejsc specjalizacyjnych jest około 40 tys (mogą to być już przestarzałe dane - kilka lat temu czytałem o tym artykuł i zapamiętałem te dane), w związku z czym kraj ten jest otwarty na lekarzy spoza jego granic do specjalizowania, w związku z tym jeśli dobrze zda się egzaminy jest większa szansa na wymarzoną specjalizację niż w Polsce

- O wiele lepsze zarobki (była taka strona, na której można było znaleźć miejsca rezydenckie w każdym szpitalu w USA, podane były również przewidywane zarobki, które na pierwszym roku rezydentury wynosiły w okolicach 40-60 tys dolarów rocznie, później wzrastały z każdym kolejnym rokiem specjalizacji) ...niestety gdzieś mi zaginęła ta strona i nie mogę jej znaleźć, będę musiał kiedyś w wolnej chwili przegooglować internet ;)

- Możliwość zakwaterowania przy szpitalu

- Bardzo dobry sprzęt do pracy oraz wysoki poziom szkolenia lekarzy

Na minus:

- opuszczamy kraj, do którego duża część z nas jest przywiązana, pomimo tego jaki jest...

- godziny pracy - z początku pracuje się od rana do nocy... brak czasu dla siebie, ciężko się w tym odnaleźć

- trzeba zdać egzaminy USMLE (czy jakośtak), które tanie nie są, łatwe też nie (nostryfikacja dyplomu)

- trzeba być jak najlepszym w tym co się robi, a najlepiej nieomylnym - w USA o wiele łatwiej o proces sądowy niż w PL, więc jeśli popełnimy jakiś błąd, nasza kariera może się szybko skończyć...

- jeśli ktoś ma w PL mieszkanie, samochód, etc, to niestety musi się z tym rozstać ;)

Napisano

Dodajmy, że będąc w związku musimy myśleć o przyszłości drugiej osoby- czy ona się tam odnajdzie, czy będzie praca z jej wykształceniem. Ja na 99% zostanę, do emigracji się nie nadaję.

Napisano

Dodajmy, że będąc w związku musimy myśleć o przyszłości drugiej osoby- czy ona się tam odnajdzie, czy będzie praca z jej wykształceniem. Ja na 99% zostanę, do emigracji się nie nadaję.

Bardziej bym się martwił o to czy dostanie wizę :] (w tej sytuacji bez małżeństwa raczej się nie obejdzie przy emigracji, bo o ile my mając interview itd itp mamy lepszą możliwość otrzymania wizy to druga osoba, która jest panną/kawalerem tak łatwo może nie mieć...) ...co do wykształcenia i pracy no to już sprawa drugorzędowa - ale raczej jak ktoś skończył studia, które nie są humanistyczne to problemu mieć nie powinien ;)

Ja również nie chciałbym emigrować i przeraża mnie ogromna ilość egzaminów, dogranie wszystkiego zdalnie i to że na miejscu też łatwo nie jest (chociażby z powodu rozbieżności w systemach edukacji lekarzy i wymaganiach), ale jeśli tutaj w kraju będzie lipa, to gdzieś trzeba się będzie wyspecjalizować... wszystko pokaże czas jak się ułoży