Napisano 1 Kwiecień 201213 l comment_21668 nie załamuj mnie ps oczywscie, wszystko to prawda, ale dolujaca Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201213 l comment_21676 W Poznaniu też wg mnie dupy nie urywa (chociaż nie wiem, gdzie berbelek studiuje), z wyjątkiem pojedynczych klinik i niektórych prowadzących (wielki szacun i ukłon w ich stronę!), ale to raczej wina skostniałego systemu szkolnictwa. U nas jest wszystko skostniałe. Kliniki, które powinny być wiodącymi ośrodkami myśli diagnostycznej i naukowej nie spełniają swojej roli. Mój kolega z czasów pracy w klinice mawial, że klinika przypomina dwór francuski. Wszyscy chcą wkupić się w łaski pana profesora, knują po kątach, a w kraju bieda. Niestety jesli ktoś nie umie ładnie milczeć na drazliwe tematy i szeroko się uśmiechać będzie miał problem z karierą naukową w naszym kraju Zgłoszenie
Napisano 2 Kwiecień 201213 l comment_21677 Ja nie umiem ładnie milczeć... dlatego też decyzja w sumie już zapadła, teraz już tylko nauka, nauka i jeszcze raz nauka - szeroko pojętej "medycyny" i języka obcego. Czasu mam wystarczająco, nic mnie tu nie trzyma, jak się stęsknię za domem, to przy odrobinie wolnego (w PL też za dużo urlopu lekarze nie mają) wsiadam w samochód/samolot i jadę/lecę (jazda samochodem z domu rodzinnego do babci w kieleckiem - 9h, jazda z domu rodz. do siostry w Austrii -10h samochodem - co za różnica??? ), przyjaciół można znaleźć wszędzie, poza tym żyjemy w dobie internetu, więc przy odrobinie chęci znajomości nie przepadną... Z resztą, co to za różnica, czy ja będę pracować w Poznaniu, a kol. w Gdańsku, więc niby nieduża odległość, czy Gdańsk-Monachium? Jak nie będzie czasu i chęci, to i tak się nie będziemy spotykać Ale na akcje w stylu 'lekarze bez granic' mnie jakoś w ogóle nie ciągnie. Tzn. doceniam, podziwiam i szanuję osoby, które to robią, ale to nie dla mnie. A co Wy o tym myślicie? Pojechalibyście do krajów 3. świata do pracy robić masówki - milion szczepień w 3 miesiące? Zgłoszenie
Napisano 3 Kwiecień 201213 l comment_21695 Pojechalibyście do krajów 3. świata do pracy robić masówki - milion szczepień w 3 miesiące? Jakoś mnie tam nie ciągnie Zgłoszenie
Napisano 9 Kwiecień 201213 l comment_21734 Norwegia to trochę dziki kraj, ale do trzeciego świata im daleko Matt, byles czy jestes? Byłem. Uroki bycia doktorem wojskowym (obecnie już ex wojskowym). Zgłoszenie
Napisano 10 Kwiecień 201213 l Autor comment_21742 Ale temat się rozwinął Tylko, że ja przez ten temat mam jeszcze więcej wątpliwości niż przed napisaniem. Jeżeli studia są takie ciężkie to myślałem, że z pracą nie będzie problemu i że zarobki również są w miare wysokie. Zgłoszenie
Napisano 10 Kwiecień 201213 l comment_21747 z pracą nie ma najmniejszego problemu to masz zapewnione zarobki są nieadkwatne do wykonywanej pracy nawet jak zarobisz średnio-dobrze lub dobrze kilkanaście tysięcy - kilkadziesiąt tysięcy/miesiąc to i tak pracując 2-3x więcej (jeszcze po nocach), niż specjalista innej branży z podobnym wykształceniem ale nie z podobną odpowiedzialnością i stresem.. Zgłoszenie